Iason vela iason

Iason vela iason kimdir?

1. Iason veya iason:Önemli Yunan mitolojik kahramanlardan biri. Argo gemicileri (Argonotlar) onun önderliğinde sefere çıkmışlardır.

2. Iason veya iason: MÖ 4. yüzyılda Pherai tiranı.

Kısa sürede bölgesinde güç kazana­rak Thessalia’yı önemli bir merkez haline getirdi.

Persler üzerine bir sefer aç­maya dahi niyetlenmişti ancak komplocuların düzenlediği bir suikaste kur­ban gitti.

3. iason veya Iason: Argonautlar seferinin kahramanı.

İason, Kretheus'la Tyro'nun oğlu Aison'dan doğmadır. Amcası Pelias'la babası arasında tahta kimin çıkacağı kavgasında İason'un İolkos sarayından uzaklaştırıldığı ve ormanlarda at adam Kheiron tarafından yetiştirildiği anlatılır.

Yetişkin çağa gelince İason şehre döner. Kılığı Pelias'la arasının açılmasına ve sürülmesine yol açar. Efsaneye göre Pelias'a bir tanrı sözcüsü tek ayakkabılı adamdan korkmasını söylemişmiş, tanrı Poseidon'a kurban kestiği ve kalabalık bir tören kutladığı bir gün İason sırtında bir pars postu ve her bir elinde bir kargı ile çıkagelmiş, üstelik Pelion dağının eteklerinde bir dereyi geçerken sandallarından birini yitirmişmiş, onu böyle görünce Pelias şaşakalmış, tanrı sözünü hatırlamış, üstelik de İason babasının tahtını isteyince, onu ne pahasına olursa olsun uzaklaştırmak gerektiği kanısına varmış. Bir anlatıma göre, Pelias İason'a tahtı vermem dememiş de yalnız şöyle bir soru sormuş: Bir kral kendine kumpas kuran bir uyruğuna ne yapmalı? İason da, onu uzaklara sürmeli cevabını vermiş de onun üzerine Pelias İason'a Kolkhis'ten altın postu gidip almasını buyurmuş. Her neyse, İason bu serüvene hayır dememiş ve Yunanistan'ın en seçkin yiğitlerini bir araya getirerek Argo gemisini yaptırmış ve ünlü Karadeniz seferine çıkmış. Bu noktadan sonra İason'un kaderi Argonaut'ların kaderiyle birleşir.

Yunanistan'a dönüşünde Medeia'nın büyülerine kurban gider. Karadenizli büyücüden kurtulduktan sonra İason İolkos'a döner, kendi ya da oğullarından biri bu şehirde krallığı ele geçirir.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar