Pakistan'ın ünlü ölüler höyüğü Mohenjo Daro'da yağışların açtığı yara sarılıyor

Pakistan'ın ünlü ölüler höyüğü Mohenjo Daro'da yağışların açtığı yara sarılıyor

Pakistan’da şiddetli muson yağmurlarından etkilenen kültürel ve arkeolojik açıdan büyük öneme sahip İndus Vadisi Uygarlığı mirası 4 bin 500 yıllık antik kent Mohenjo Daro’da restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Ülkenin güneyindeki Sind eyaletinin Larkana şehrinde bulunan Mohenjo Daro Antik kenti harabeleri, şiddetli muson yağmurları sebebiyle önemli ölçüde zarar gördü.

İndus Vadisi Uygarlığı'nın en büyük şehirlerinden  Mohenjo Daro’da binlerce yıl önce inşa edilen evlerin ve hücrelerin duvarları, büyük hamam, antik kentin merkezinde bulunan ve "stupa" olarak isimlendirilen Budist tapınağı, zarar gören yapılar arasında yer alıyor.

Antik kentin merkezinde yer alan tapınağın temel kısımlarındaki tahribat gözle görülebiliyor.
Endişe verici bu gelişmenin ardından başlatılan çalışmalar kapsamında hücrelerin ve evlerin zarar gören duvarları onarılıyor, oluklar ve bazı yapıların taban kısmındaki çatlaklar çamurla kapatılıyor.
Restorasyon çalışmalarından sorumlu arkeolog Ali Haydar Gadhai, hücrelerin duvarlarına ve tapınağın tabanına giren yağmur suyunun sebep olduğu harç erozyonunu kontrol altına almaya çalıştıklarını belirtti.

Gadhai, “büyük havuzun” doğu duvarının yağışlar sebebiyle çöktüğünü ve bunu restore ettiklerini söyledi.
Öte yandan uzmanlar, Mohenjo Daro'daki yönetim zafiyetinin ve çalışmaların deneyimsiz kişilere teslim edilmesinin antik kentin karşı karşıya bulunduğu durumda etkili olduğunu belirtiyor.

Antik Kent 1922'de keşfedildi

İngiliz arkeolog John Marshall tarafından 1922’de keşfedilen Mohenjo Daro, milattan önce 2 bin 500’lerde inşa edildi.
Henüz yüzde 10’u gün yüzüne çıkarılan Mohenjo Daro'da yapılan kazı çalışmalarında bulunan silahlar, mutfak malzemeleri, süs eşyaları ve insan iskeletleri, antik kentin yakınına inşa edilen müzede sergileniyor.
Çalışmalar sırasında gün yüzüne çıkarılan tarihi eserler arasında, "ana tanrıça idolü", "4 bin 500 yıllık dans eden kız figürü", "rahip-kral heykeli" ve "Pashupati mührü" bulunuyor.

Bölgedeki halk arasında "ölüler höyüğü" olarak anılan Mohenjo Daro, kültürel ve arkeolojik açıdan büyük öneme sahip.
Izgara şeklinde şehir planlamasının uygulandığı kentte dönemine göre gelişmiş bir altyapı ve kapalı kanalizasyon sistemi dikkati çekiyor.
Aşağı şehir ve kale olarak ikiye ayrılan şehir, 250 hektarlık bir alana yayılıyor.
Antik Mısır, Mezopotamya ve Minos-Girit uygarlıklarıyla çağdaş olan Mohenjo Daro, 1980’de UNESCO Dünyası Mirası listesine alındı.


Benzer Haberler & Reklamlar