Özbekistan'daki 1800 yıllık Budist duvar resmi doğu ve batı sentezi içeriyor

Özbekistan'daki 1800 yıllık Budist duvar resmi doğu ve batı sentezi içeriyor

Özbekistan'da İpek Yolu üzerindeki Kara Tepe arkeolojik alanında 2016 yılında bulunan budist tasvirler içeren duvar resminde hem Roma ve Yunan hem de uzak doğu sanatları tekniğinin kullanıldığı belirlendi.

Özbekistan'da ortaya çıkarılan parlak renkli resimler içeren duvar, muhtemelen ikinci yüzyıl ile üçüncü yüzyıllara tarihlenirken, Budizm inancı ve sanatının İpek Yolu boyunca yayıldığını da kanıtlıyor.

Duvar resmi 2016 yılında, Özbekistan'ın güneyindeki Termez banliyösündeki Kara Tepe arkeolojik alanında Tokyo'daki Rissho Üniversitesi arkeologları tarafından yapılan arkeoloji kazılarında keşfedildi.

Asahi Shimbun'dan Yasuji Nagai'nin haberine göre; Kara Tepe'de bulunan en büyük duvar resmi olan sanat eseri, Rissho Üniversitesi ile işbirliği yapan Özbek Güzel Sanatlar Akademisi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nün incelemesinin ve restorasyonun ardından kamuoyuyla paylaşıldı.

İpek Yolu üzerindeki medeniyetlerin kesişme noktalarından birinde yer alan Kara Tepe'de aynı zamanda Yunan ve Roma stilnde insan figürleri, ve  Hindistan mitolojisinde kuşların kralı olduğuna inanaılan Garuda'nın yaklaşık 13 santimetrelik heykel başı bulundu.

Resmi paylaşılan duvar resmi yaklaşık 1 metre x 1 metre boyutlarında, kırmızı ve mavi tonlarla resmedilmiş çok sayıda kişiyi gösteriyor.

Üniversitenin Budist Araştırmaları Fakültesi'nde sanat tarihi profesörü Haruki Yasuda, “Duvar resmi, Buda'nın yaşamını betimleyen daha büyük bir çalışmanın bir parçası olabilir. Bu, Budizmin nasıl yayıldığına ve farklı kültürlerin etkisi altında nasıl geliştiğini gösteren değerli bir keşiftir" dedi.

Bir pagodanın yanındaki taş odada bulunan resimde hem Doğu hem de Batı tarzı resim tekniklerinin birleştirildiğine dikkat çekildi..

“Helenistik resim geleneğinden, Hindistan ve İran'dan gelen unsurlarla birlikte güçlü etkiler de var” diyen Nagoya Üniversitesi profesörü ve Orta Asya'daki Budist sanatı uzmanı Akira Miyaji, resmi ilk Budist tablolara yönelik çalışmalar için son derece anlamlı buluyor.

Miyaji, “Yüzleri bir açıyla çizmek, gölgelendirme ve derinlik ve sağlamlık izlenimi yaratmak için vurgulamak, Yunanistan ve Roma'nın sanat teknikleridir. Esnek fırçalama ve renklendirme stili ise Bamiyan Budist duvar resimlerinden daha eski bir sanat eseri olduğunun ispatıdır" dedi.

Budizm, Hindistan'da M.Ö. 5. yüzyılda ortaya çıktı. Japonya'ya ulaşmadan önce Kuzeybatı Asya'ya doğru saat yönünde yayılması 1000 yıl sürdü.

Resmin bulunduğu arkeolojik alan Afganistan sınırına ve 2001 yılında Taliban güçlerinin anıtsal Budist heykellerin dinamitleyek parçaladığı Bamyan'a çok yakın olduğu için araştırmacılar resmin tahrip olmadan bulunmasını önemiyor.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar