Ordu’da 4000 Yıllık mızrak ucu bulundu

Ordu’da 4000 Yıllık mızrak ucu bulundu

Ordu’da bir köy evinde tamirat yapılırken, 4000 yıllık olduğu tahmin edilen bronz mızrak ucuna rastlandı.

Ordu’nun Kumru ilçesinde eski bir köy evinden 4,000 yıllık mızrak ucu çıktı. Tesadüf eseri bulunan mızrak ucu, Müzeler Müdürlüğüne teslim edildi.

İHA'nın haberine göre; Kumru ilçesinde eski köy evinde onarım ve restorasyon yapmak isteyen Resul Güdek, toprak altında bronz bir kültür varlığı buldu. Resul Güdek, bulduğu tarihi eseri Ordu Müzeler Müdürlüğüne götürdü. Müzeler Müdürlüğünde görevli arkeologlar, bulunan tarihi eserin 28.5 cm uzunluğunda bronz bir mızrak ucu olduğunu ve milattan önce ikinci bin yıla tarihlendiğini belirledi.

Arkeologlar, Ordu’nun 2000 – 2500 yıl öncesinde Pers İmparatorluğu’nun Amasya merkezli eyalete ev sahipliği yaptığını, özellikle Kurul Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazılarda seramik, sikke, ok ucu, küpler ve bronz Apollon Heykeli bulunduğunu, son olarak ana tanrıca Kibele Heykeli’nin ortaya çıkarıldığını hatırlattı.

Ordu’da, Kurul Kalesi ve yerleşmesinde 2100 yıllık olduğu tahmin edilen 110 santim yüksekliğinde, mermerden ve tahtta oturan Ana Tanrıça Kibele heykeli bulunmuştu. Heykel aynı zamanda, Türkiye’de 2016’da yapılan en önemli arkeolojik keşifler arasında gösterildi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar