Ordu Genel Bilgiler

Ordu Genel Bilgiler

Ordu Genel Bilgiler

Yüzölçümü: 5.952 km²

Nüfus: 731.452

İl Trafik No: 52

Doğu Karadeniz Bölgesinin kapısı konumundaki Ordu ili, doğa güzellikleri, bitki örtüsü, mavi ve yeşilin kucaklaştığı kıyıları, koy ve kumsalları, hemen kıyı şeridinden başlayan dağları, yükseltilerindeki uçsuz bucaksız ve birbirinden güzel yaylaları ile tarihin yanı sıra kültür ve doğa turizminde de geleceği parlak bir şehirdir. 100 km.lik kıyı şeridi bulunan Ordu ili’nin 60 km.lik kıyı bölümü kumsallardan oluşmaktadır. Bu özelliği ile diğer Karadeniz illerinden farklı bir yapıya sahiptir. Yörenin dağlar ve ormanlar ile kaplı olması, zengin florası ve sukuneti ziyaretçiler için çekici bir özellik olarak kabul edilmektedir. Ordu ilinin sosyal ve kültürel yapısı, turizmin gelişmesi için de oldukça uygundur. Henüz doğallığını koruyan ve diğer illere göre bozulmamış kıyılarımız, deniz turizmi potansiyelimizi oluşturmaktadır. 
Zengin turizm potansiyeline sahip ilde kıyı turizmi, yayla turizmi, trekking, yamaç paraşütü gibi etkinliklere imkan sağlayacak unsurlar mevcuttur. Yöresel mutfağını tanımak ve Karadeniz’in lezzetli balıklarını tatmak için Ordu’yu mutlaka gezip görmelisiniz. 

Tarihçe 

Coğrafya

Ordu; Karadeniz bölgesinin giriş kapısıdır. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat, Sivas, doğusunda Giresun, batısında Samsun ili bulunmaktadır. Konumu 40'- 41' kuzey paralelleri, 37' -38' doğu meridyenleri arasındadır. Toplam yüzölçümü 5961 km² olup, üzerinde Melet, Civil Deresi, Akçaova Deresi gibi büyüklü küçüklü akarsuların oluşturduğu yer yer alüvyon düzlükler bulunmaktadır. 2000 yılı Nüfus sayımına göre İl genel nüfusu 887.765'dır.

Ordu il merkezi, dağların denize dik olarak indiği melet vadisinin oluşturduğu alüvyon ovasına 500. rakımlı Boztepe'nin eteklerine kurulmuştur. İl merkezinden denize dökülen ve en büyük akarsuyumuz olan olan Melet Irmağı'nın doğu kısmında doğu ladini, yüksek kısımlarında ise karaçam, ibreli meşçereleri bulunmaktadır. Melet Havzası'nın batı kıyısından itibaren tarım arazileri dışında kızılağaç, kestane, gürgen ve doğu kayını küçük meşçereler halinde bulunmaktadır.

Tarım arazilerinde ise genellikle ağaççık formunda fındık bitkisi bulunmaktadır. Şehir kıyı ile birlikte doğu-batı doğrultusunda uzanan, yüksekliği 3000m'yi geçen aşılması güç Doğu Karadeniz dağ sıralarının kıyıda sıkıştırdıkları dar bir bölge ve küçük bir körfezin kenarında kurulmuştur. Ordu ili genel olarak ılıman bir iklime sahip olup, kışları ılık, yazları ise nispeten serin geçer. Yılın bütün aylarında mevsime uygun yağışlar mevcuttur.

Akarsu bakımından zengin olup, tüm kanyonlarda ırmak, dere türü akarsular bulunmaktadır. En önemli ırmakları Melet Irmağı, Bolaman Çayı, Elekçi Irmağı, Turna suyudur. Bitki örtüsü ladin, çam (karaçam), kızılağaç, kayın, gürgen, meşe, kestane ormanlık arazilerde bazen büyük, bazen küçük meşçereler oluşturmaktadır. Karadeniz maki formuna uygun bitki grupları orman vasfı bozulmuş arazilerde mevcuttur.Tarım arazilerinde yoğunlukla fındık bitkisi hakimdir. 

Yapmadan Dönme 


GÖRMEDEN - TATMADAN - GEZMEDEN - DİNLENMEDEN - ALMADAN - İZLEMEDEN DÖNME

Boztepe’ye çıkıp, muhteşem Ordu manzarasını izlemeden,

Çambaşı, Keyfalan, Perşembe, Argın, Yeşilce ve Topçam yaylalarını görmeden,

Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesini gezmeden,

Hazinedaroğlu ( Bolaman ) konağına uğramadan ve Bolaman koyunda pide yemeden,

Ünye Kalesine ve Kurul Kalesine çıkmadan,

Yason burnu’nda gün batımını seyretmeden,

Mahalli yemekleri ( sakarca, mellocan, galdirik, mısır ekmeği, pancar çorbası, pancar sarması,

turşu kavurması, hamsili içli tava ) yemeden,

Çikolatasını ( tadelle ve sarelle ) tatmadan, Fındık ve fındıklı ürünler almadan,

Günlük, taze Balık – hamsi yemeden,

Yalıköy köftesi tatmadan,

El sanatlar çarşısına uğramadan,

Ceviz helvasını tatmadan,

Tepealtı, Kumbaşı, Efirli, Çaka Beyazkum, Uzunkum plajında denize girmeden,

Ordu Tostu, Ordu Pidesi ( yağlısı ) yemeden,

Ordu Kültür Sanat Merkezine uğramadan,

Ulugölü, Gaga Gölünü görmeden,

Perşembe Yaylasındaki Menderesleri görmeden,

Şelaleleri, Irmakları görmeden,

Vadilerinde yürüyüş yapmadan...
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar