Ölü Deniz'in kıyısında bir mağaraya saklanmış 1900 yıllık 4 Romalı kılıcı bulundu

Ölü Deniz'in kıyısında bir mağaraya saklanmış 1900 yıllık 4 Romalı kılıcı bulundu

Ölü Deniz’in batı yakasındaki Ein Gedi Doğa Koruma Alanı’ndaki bir mağarada 1.900 yıllık dört Roma kılıcı, bir cirit ve bir sütunun parçası keşfedildi. Ariel Üniversitesi arkeoloğu Asaf Gayer, Kudüs İbrani Üniversitesi jeologu Boaz Langford ve yetkili fotoğrafçı Shai Halevi'nin bulduğu silahların Bar Kokhba isyanı günlerinde Yahudi isyancılarca saklandığı tahmin ediliyor.

Ölü Deniz’in batı yakasındaki Ein Gedi Doğa Koruma Alanı’ndaki bir mağarada saklanan 1.900 yıllık Roma kılıçlarının muhtemelen Yahudiyeli isyancılar tarafından savaş ganimeti olarak saklandığına inanıyor.

Ariel Üniversitesi arkeoloğu Asaf Gayer, Kudüs İbrani Üniversitesi jeologu Boaz Langford ve yetkili fotoğrafçı Shai Halevi, sarkıtı görüntülemek için kısa bir süre önce mağarayı yeniden ziyaret etti. Ancak mağarayı ziyaretleri sırasında Gayer, bir yarığa sıkışmış bir pilum (uzun bir cirit) buldu. Araştırma ekibi, daha ayrıntılı bir incelemenin ardından, çatlağın yanındaki girintide işlenmiş tahta parçalarının (kılıç kınlarının parçaları) bulunduğu sonucuna vardı.

Bunu mağaranın kapsamlı incelemesi izledi ve dört Roma kılıcı ortaya çıktı. Açıklamaya göre demir kılıçlar olağanüstü derecede iyi korunmuştu ve bunlardan üçü hala tahta kınlarının içinde yer alıyordu. Kılıçlardan üçü 60 ve 65 santimetre arasında ve biri yaklaşık 45 cm uzunluğundaydı.

Judean Desert Survey Project'in (Yahudiyeli Çöl Araştırması Projesi) direktörü Eitan Klein, yapılan açıklamada “Kılıçların ve pilumun ‘En Gedi’nin kuzeyindeki izole mağarada derin çatlaklarda saklanması, silahların Romalı askerlerden veya savaş alanından ganimet olarak alındığına ve Yahudiyeli isyancılar tarafından yeniden kullanılmak üzere bilerek saklandığına işaret ediyor” dedi.

Klein, “Bu silahların mağarada saklanmasına yol açan tarihi olayı saptamaya çalışacağız ve bunun MS 132-135’teki Bar Kokhba İsyanı sırasında olup olmadığını belirlemeye çalışacağız” diye ekledi.

Bir yetkilinin açıklamasına göre, saklandıkları küçük mağara, parkın kuzey tarafındaki kayalıkların izole ve erişilemez bir bölümünde yüksekte yer alıyor. Açıklamada, 50 yıl önce aynı mağarada üzerinde eski İbranice, kısmen mürekkeple yazılmış bir yazıt bulunan bir sarkıt da bulunduğu belirtildi.

Bar Kokhba isyanı nedir?

Bar Kokhba isyanı, Roma yönetimine karşı sonunda başarısız olan bir Yahudi isyanıydı. Ancak ekibin ilk sonuçları doğruysa, en azından bazı Yahudiyelilerin savaş ganimetleri ile kaçabildiği görülüyor. Mağarada Bar Kokhba zamanından kalma bir bronz sikke bulundu ve bu da kılıçların o dönemde saklanmış olabileceğine dair daha fazla kanıt sağlıyor.

Tarihin en yüksek fiyatlı İslam eseri rekorunu kıran kılıç: Tipu Sultan'ın efsanevi kılıcı satıldıTarihin en yüksek fiyatlı İslam eseri rekorunu kıran kılıç: Tipu Sultan'ın efsanevi kılıcı satıldı.

Düzmece olup olmasığı hâlâ tartışıln Ölü Deniz Parşömenleri yeterli kanıt değilse, saklanmış Roma silahlarının bulunması, Ein Gedi ve çevresindeki mağaraların halen pek çok antik sır içerdiğini gösteriyor...

chip.com.tr

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar