Nezih Başgelen: Tomris Bakır dürüst, samimi ve yapıcı bir insandı

Nezih Başgelen: Tomris Bakır dürüst, samimi ve yapıcı bir insandı

Kurduğu yayınevi ve dergi ile 40 yılı aşkın süredir Türkiye'nin Arkeoloji tarihine damga vuran arkeolog Nezih Başgelen, 70 yaşında aramızdan ayrılan ünlü arkeolog Prof. Dr. Tomris Bakır için 'Eğitim, kazı ve koruma alanındaki ortaya koydukları ile, meslek etiğine ve onuruna bağlı tanıdığım dürüst, diyaloglarında samimi, sorunlarda yapıcı insanlardan biriydi' ifadesini kullandı.

Arkeoloji ve Sanat Yayınları kurucusu, Arkeoloji ve Sanat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni arkeolog Nezih Başgelen, Prof. Dr. Tomris Bakır'ın vefatı sonrası sosyal medyadan şu mesajı yayınladı:

"Yıl 1977. Keban'dan sonra Aşağı Fırat Kurtarma Kazıları gündemde. Kazı merkezleri bir bir belirleniyor. Ben de kah yayan kah bulabildiğim katır dahil araçlarla Fırat boyunca barajların göl alanı içinde kalacak arkeolojik yerleri bir bir dolaşıyorum. O yıl bölgede kalabildiğim sürede ancak Adıyaman'ı bitirebildim.

1978'den itibaren Ufuk Hocamın Eski Malatya'da Değirmentepe Kurtarma Kazısına katıldığımda vakit buldukça Malatya ve Elazığ'daki diğer kazı merkezlerini ziyaret ediyordum.1979 'da Elazığ'ın 108 km batısında Baskil ilçesinde Fırat'ın doğu kıyısındaki Kaleköy Kazısını (1978-1981'de çalışıldı) görmeye gittiğimde Tomris Hoca ile ilk kez tanıştım.

İnanılmaz zor koşullarda sarp bir alanda çok sert eğimlerin olduğu bir kale yerleşiminde Altan Çilingiroğlu ile birlikte çalışıyorlardı. O sırada doçent olan Tomris Hanım kazı başkanı sorumluluğunu da üstlenmişti.

O coğrafyanın zorlu şartlarında bir bilim insanı olarak arkeoloji adına aldığı sorumluluktan dolayı o gün ona duyduğum saygıyı geriye dönüp baktığımda aramızdan ayrılana kadar da yitirmediğimi görüyorum.

Daha sonra Arkeoloji ve Sanat Dergisi'nin Danışma ve Hakem Kurulunda uzun yıllar bizlere uzmanlık alanında her açıdan yardımcı oldu. Eğitim, kazı ve koruma alanındaki ortaya koyduklarında ise meslek etiğine ve onuruna bağlı, tanıdığım "dürüst", diyaloglarında samimi, sorunlarda yapıcı insanlardan biriydi. O yüzden içim kaybına daha da fazla yanıyor, kendisini hayırlarla yad ediyorum. Nur içinde yatsın"

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar