Narın'da karayolu inşaatı sırasında Sakalara ait altın süs eşyaları bulundu

Narın'da karayolu inşaatı sırasında Sakalara ait altın süs eşyaları bulundu

Türk ve Kırgız arkeologların ortak kazı çalışması gerçekleştirdiği Kırgızistan'ın kuzeyindeki Narın bölgesinde, arkeolojik önem arz eden 44 önemli parça bulurken aralarındaki altın ziynet eşyaları tasarım şıklıkları ile göz kamaştırdı.

Kırgızistan'ın Narın bölgesi Epkin-Dyikan kara yolu güzergahında Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanlığınca yürütülen yol yapım çalışmalar sırasında arkeolojik buluntulara rastlanınca, keşif Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığına bildirilmiş ve alanda kazı çalışmaları yapılması için Kırgızistan Milli Tarih Müzesi ile Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesinden (KTMÜ) bilim adamlarını görevlendirdi.

KTMÜ Avrasya Tarih, Dil ve Arkeoloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kubat Tabaldiyev ile Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Anıl Yılmaz'ın danışmanlığında gerçekleşen kazılara KTMÜ Edebiyat Fakültesi Akademik Uzmanı Dr. Kunbolot Akmatov'un başkanlık ediyor. Epkin-Dyikan kara yolu güzergahında iki ayrı alanda yapılan kazı çalışmasında şu ana dek toprak altından arkeolojik önem arz eden 44 parça nesne çıkartıldı. Buluntular arasında toplu kurgan alanları, insan kemikleri, mezar taşları, heykeller, yay parçaları, mutfak ve ziynet eşyaları yer alıyor. 

KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan geçtiiğmiz günlerde kazı alanlarını ziyaret etti.    Rektöre kazı alanını gezdiren ve buluntular hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kubat Tabaldiyev ,"Kazılarımız bilime faydalı bilgiler sağlamaya başladı. Çalışmada, milattan önce Saka dönemine ait kurganların iç yapısı ve yapılışı hakkında yeni bilgiler elde edildi." dedi.   Arkeolojik bulguların eski Türklere ışık tuttuğunu söyleyen Prof. Dr. Anıl Yılmaz, Kırgızistan'daki Tanrı Dağları'nın tarih boyunca göçebe kültüründeki eski Türklere ev sahipliği yaptığını hatırlattı.   Yılmaz, gün ışığına çıkarılan buluntuların Kazakistan'ın Almatı bölgesinde daha önce açılan kurganlardaki örneklerle benzerlik taşıdığını kaydetti.

Buluntular sayesinde Tanrı Dağları ile Sibirya'daki Altay bölgesiyle kültürel birlikteliğin ortaya çıkarıldığına dikkati çeken Yılmaz, Kırgız ve Türk kazı ekibinin özveriyle çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Alandaki arkeoloji kazılarının ağustos sonunda tamamlanması öngörülüyor. 

AA


Benzer Haberler & Reklamlar