Kırgızistan’ın kuzey doğusunda, deniz seviyesinden 1606 m yükseklikte Kazakistan sınırında Küngöy Ala dağları ve Teskey Ala dağlarının ortasında yer alan tektonik alanda yer alan Isık Göl (Issık Göl / Issık-Kul) havzasında traktöktörle tarla kazan…
Türk ve Kırgız arkeologların ortak kazı çalışması gerçekleştirdiği Kırgızistan'ın kuzeyindeki Narın bölgesinde, arkeolojik önem arz eden 44 önemli parça bulurken aralarındaki altın ziynet eşyaları tasarım şıklıkları ile göz…
Kırgıozistan'ın milli sonbolleri arasında yer alan ve Kırgız halkının geleneksel kültüründe önemli yer turan müzik aleti komuzun önemini genç nesillere algılattarabilmek için hazırlanan altın kaplamalı komuzlardan üçüncüsü Milli Tarih Müzesi'nde…
Kırgızistan'da bir asırlık ahşap su borusu hattı keşfedildi. 1929 yılında döşendiği ve 30 yıldan fazla şehrin iç kesimlerine temiz içme suyu taşıdığı belirlenen ahşap boruların 30 santimetre çapında olduğu görüldü.
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan ve Türkiye'nin ortak teklifi ile 2020 yılı UNESCO kararı ile Bilge Tonyukuk Yılı ilan edildi.
Kırgızistan'ın Türk dünyası başkenti Oş kentinde bu yılın sonuna kadar sürecek olan etkinliklerin resmi açılış töreni yapıldı.
Kastamonu'dan 2019 Türk Kültür Başkenti unvanını devralan, Kırgızistan'ın ikinci büyük kenti Oş, ülkenin güneyinde 3 bin yıllık tarihi geçmişiyle Fergana Vadisi'nin en büyük kenti olarak kabul ediliyor.
Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinin desteğiyle, dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un doğumunun 90. yıl dönümü anısına, Türk Destanları ve Şehir Meydanları konulu resim sergisi açıldı.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise Kırgizistan'ın Oş kentinin 2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu açıkladı.
Ülkeler Orta Asya'ya yönelmişken Biz neden orada yokuzdye sorulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Osman Eravşar, Türkiye'de 40'ın üzerinde arkeoloji bölümü olmasına rağmen Orta Asya arkeolojisine yönelik araştırma yapan bir arkeoloji bölümünün…
Arkeolojik veriler ve bilimsel araştırmalar, İpek Yolu'nun ticari taşımacılık için kullanılmaya başlamasından en az bin yıl önce dağ çobanlarının yol güzergahı olduğunu gösteriyor. Parça parça olmuş hayvan kemiklerinden oluşan zooarkeoloji verileri,…
Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Türk Kültürü ve Tarihi Sempozyumu başladı.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Arkeolojik, etnografik, folklor ve yazılı kaynaklara göre, Akdeniz'den Pasifik Okyanusu'na kadar geniş bölgede yaşayan halkların çoğunun aynı köklere sahip olduğunu söyledi.