Muğla'da 1900 yıl önce oyun oynayan 3 yaşlarında 3 ayrı çocuğa ait ayak izleri keşfedildi

Muğla'da 1900 yıl önce oyun oynayan 3 yaşlarında 3 ayrı çocuğa ait ayak izleri keşfedildi

Bugün Muğla'nın Yatağan ilçesinin bulunduğu topraklarda yer alan Stratonikeia antik kentinde M.S. 1. Yüzyılda Roma Devri hüküm sürerken, 2-3 yaşlarında, 3 çocuk farklı yönlerde henüz kurumamış yaş tuğlalar üzerine koşturuyordu. Tuğla üzerine kalan ayak izleri onlardan günümüze kalan bir hatıra oldu ve Stratonikeia Antik Kenti arkeoloji kazılarında çalışan arkeologlarca yıllar sonra ortaya çıkarıldı.

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında 1900 yıllık çocuk ayak izleri gün yüzüne çıkarıldı.

Fotoğraflar: Durmuş Genç - AA

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan , "Gladyatörler Şehri" olarak ünlenen Karia bölgesinin en önemli yerleşim alanlarından ve dünyanın en büyük mermer şehirlerinden olan Stratonikeia Antik Kenti'nin Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, "Bu yıl da batı caddenin yanında Roma hamamının jimnastik ve spor bölümleri palestra ile girişte soyunmalık apodytorium ve içinde havuz bulunan soğukluk bölümü olan frigidariumda çalıştık. "Roma dönemi kalıntıları içinde tonozda kullanılan tuğlalar üzerinde yaklaşık 1900 yıl öncesine ait ayak izlerine rastladık. Bunlar çok güzeldi bizim için. Hatta bunların 2-3 yaşlarında, 3 farklı çocuğa ait ayak izleri olduğunu da tespit ettik. Biz şimdiye kadarki çalışmalarda bu tür çatı kiremitleri ve duvar tuğlaları üzerinde farklı betimlemeler buluyorduk ama ilk defa böyle bir ayak izine rastladık. Bu ayak izleri farklı yönlerden de geliyordu ve hepsi aynı yönde de değildi. Bu da bizim için güzel gelişmelerden birisi oldu. Oradaki çalışmalarımız devam ediyor. Hatta hamamda Roma döneminde yapılan kanalizasyon su giderleri sistemi halen çalıyor. Hem havuzlarda hem gezinti yerlerinde bunlar tam olarak ortaya çıkarıldı. Şu an yağmur yağdığında sanki günümüzde yapılmış gibi sular antik kanalizasyona akıyor ve havuzlarda bir damla su bile birikmiyor. Bu da güzel ve sevindirici haberlerden birisi."

Bilal Söğüt, kentte yürütülen çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Muğla Valiliği, Yatağan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesinin destek verdiğini de sözlerine ekledi.

Durmuş Genç - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar