Moğolistan'da Göktürkler'e ait Mayhan Uul Kurganı müze olacak

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Moğolistan'da Göktürkler'den kalma Mayhan Uul Kurganı'nı müze yapmak için faaliyete başladı.

ULAN BATUR: Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur'un 210 kilometre batısındaki Bulgan eyaletinde Mayhan Uul (Çadır Dağı) eteklerinde yer alan ve Göktürk Devleti (552-745) dönemine ait olan kurganın korunması ve müze haline getirilmesi için TİKA ve ilgili Moğol kurumları arasında anlaşma imzalandı. 

TİKA Ulan Batur Koordinatörü Veysel Çiftçi, Asya coğrafyasında belgesel film çeken fotoğrafçı Cemal Gülas yönetimindeki Asya Ekspedisyonu'na Mayhan Uul kurganının güzelliklerini anlattı.

Çiftçi, bin 500 yıl önceki Türk sanatıyla ilgili bilgi veren belki de tek örnek olan kurganın içerisinde yer alan eşsiz duvar resimleri ve kurgan yapısının doğal haliyle korunması ve buradan çıkarılan tüm parçaların da orjinalinde olduğu haliyle kurgana yerleştirilerek bir müzeye dönüştürmeyi planladıklarını bildirdi.

TİKA'nın bütün Moğolistanda Türk tarihine ait kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere ulaştırılması için çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Çiftçi, kurganın yapısının güçlendirileceğini, çevresel etkenlerden korunması için önlem alınacağını, duvar resimlerinin cam kafeslerle kapanacağını aktardı.

2011'de Moğol ve Kazak arkeologların kazısıyla ortaya çıkarılan Göktürkler'e ait kurganın kim için yapıldığı kesin olarak bilinmiyor.

Kurganın, mezar odasına giden koridorunun iki tarafında duvar yer alıyor. Duvarlarda, toprakla sıvanmış ve bu sıvanın üzerine mezarın koruyucusu olduğuna inanılan, boyu 7,5 metreyi bulan, etrafında ateşler olan iki pars resmi ile çok sayıda resimler bulunuyor.

Koridorun sonunda mezar odasının girişindeki iki küçük odada yer alan 45 küçük toprak heykelin, dönemin gömü törenini betimlediği düşünülüyor.

Duvar resimleri ve heykelcikler dönemin sanat, yaşam tarzı, mimari ve giyinişleri hakkında önemli detaylar içeriyor. Kurganda bulunan tüm eşya ve heykelcikler, bugün Karakurum Müzesi’nde özel bir salonda sergileniyor.


AA


Benzer Haberler & Reklamlar