Mısır kökenli 3 bin yıllık tarihi eser ABD'ye sokulmak isterken yakalandı

Mısır kökenli 3 bin yıllık tarihi eser ABD'ye sokulmak isterken yakalandı

Mısır'dan kaçırıldığı tahmin edilen mumyaların iç organlarını muhafaza etmek için kullanılan kanopik denilen bir tür kavanozun kapağı olduğu tespit edilen üstünde Imset’in başının yer aldığı 3.000 yıllık tarih eser, ABD’ye kaçak yollarla sokulmak isterken yakalandı. Kapağa arkeolojik ve etnolojik eserlerin ABD’ye girişini 1983 tarihli Kültürel Varlıkların Uygulanması Yasası kapsamında el konuldu.

Adını Antik Mısır’ın başkentinden alan. ABD’nin Tennessee eyaletine bağlı Memphis şehrinde Mısır'dan kaçırılan 3.000 yıllık bir tarihi eser yakalandı.

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza tarafından geçen hafta yapılan açıklamaya göre tarihi eser, 17 Ağustos 2022 günü ele geçirildi. Yetkililer, nesneyi detaylıca inceleyebilmek için Memphis Üniversitesi Mısır Sanat ve Arkeoloji Enstitüsü’nden bilim insanları ile bir araya geldi.

Tarihi eserin, mumyaların iç organlarını muhafaza etmeye yarayan bir kabın kapağı olduğu tespit edildi. Çoğunlukla kireçtaşı ya da çömlekten yapılan bu kaplar kanopik ismiyle anılıyor.

Antik Mısır Eseri, Mitolojiden Horus’un Oğlu Imset’in Yüzünü Taşıyor

Kapakta yer alan surat, mitolojide gök tanrısı Horus’un 4 oğlundan biri olan cenaze tanrısı Imset’e (Imseti, amset, Amsety, Mesti ve Mesta olarak da bilinir) ait. Imset özellikle karaciğerin korunduğu kavanozlarla ilişkili bir tanrı. Karaciğeri insan duygularının merkezi gören Mısırlılar için Imset tasviri önemli bir yer tutuyor.

Bilim insanları, eserin Milattan Önce 1069 ile Milattan Önce 653 arasına ait olduğunu açıkladı.

Kavanoz kapağına, arkeolojik ve etnolojik eserlerin ABD’ye getirilmesini yasaklayan 1983 tarihli Kültürel Varlıkların Uygulanması Yasası kapsamında el konuldu.

Eserin Avrupa’daki bir satıcıdan ABD’deki bir alıcıya gönderildiği ve nakliyecinin, kapağın değeri hakkında çelişkili ifadeler yaptığı belirtildi. Kapak daha detaylı inceleme için ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na devredildi.

Kapağın tespit edildiği Memphis kenti, adını Eski Mısır’ın başkenti Memfis’ten alıyor. Şehir, Eski İmparatorluk ve Orta İmparatorluk dönemleri boyunca ülkeye başkentlik yapmıştı. Milattan Önce 3000’li yıllarda kurulan Memfis, dünyanın en büyük 10 piramidine ev sahipliği yapıyor.

Memphis Üniversitesi’nin bir giriş kapısında II. Ramses’in heykelinin bir replikası bulunurken bölgede yer alan hayvanat bahçesinin girişi de Antik Mısır tapınağına benzerlik gösteriyor.


Benzer Haberler & Reklamlar