Milas Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi ziyarete açıldı

Milas Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi ziyarete açıldı

Uzunyuva Anıt Mezarı Arkeopark Alanı, I. Etap teşhir, tanzim ve rostorasyonunun tamamlanarak Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi olarak geçtimiz hafta ziyaretçilere kapılarını açtı.

Muğla’nın Milas ilçesinde Uzunyuva Anıt Mezarı Arkeopark Alanı, olarak adlandırılan ve Bakanlıktan alınan kararla Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi olarak ziyaretçilere kapılarını açtı.

Milas’ta yer alan ve 2012 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine giren Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmaları ile açık hava müzesine dönüştürülmüştü. 2010 yılından bu yana Milas Müze Müdürlüğü başkanlığındaki bilim kurulu tarafından kazı çalışmaları sürdürülen alan, Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi adı ile Bakanlıktan alınan kararın ardından 1. etabı ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Karia bölgesinin en önemli kentlerinden biri olan Milas’ta bulunan Karia kralı Hekatomnos´a ait anıt mezar, 2010 yılında başlayan kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılmış ve 2012 yıllında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine alınmıştı. Son 100 yılın en büyük arkeolojik buluşu olarak adlandırılan Hekatomnos Anıt Mezarı’nın ziyaretçilere kapılarını açmasıyla turizm açısından da sık sık ziyaret edilen adreslerden biri olacak.

Uzunyuva Anıt Mezarı Arkeopark Alanı’nda ziyaretçiler Hekatomnos Anıt Mezarı, duvar resimleri ve mezarda bulunan eserlerin replikalarının yer aldığı müze, restore edilmiş Eminağa Konağı, Milas Halı Müzesi, Çocuk Atölyesi’ni gezebilecekler.

Milas Müze Müdürlüğü’nün açıklaması şu şekilde:

“İlçemiz, Hisarbaşı Mahallesinde yer alan Hekatomnos Anıt Mezarının da bulunduğu kutsal alan içerisinde bulunan “Milas Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi”nin I.Etap teşhir, tanzim ve restorasyon çalışmaları tamamlanmış olup ziyarete hazır hale getirilmiştir. Bakanlığımız, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün onayı ile I.Etap çalışmaları tamamlanan “Milas Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi” 03.08.2018 tarihi itibari ile ziyarete açılmıştır. Kısa bir süreliğine ücretsiz olarak giriş yapılabilecek olan alan, pazartesi günleri hariç 09:00-17:00 arasında ziyarete açıktır.

HEKATOMNOS MEZAR ANITI: Mezar odasının, lahidin ve duvar resimlerinin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için bağıl nem-sıcaklık dengesinin korunması ve dışarıdan içeriye taşınması muhtemel organik ve inorganik kirleticilerin engellenmesi gerekmektedir. Ayrıca mezar odasının ölçüleri ziyaretçi giriş-çıkışına uygun olmayacak kadar dar bir yapıya sahiptir. Bu sebeple mezar odası ziyaretçi girişine kapalıdır.Ancak mezar odasının detaylı tanıtımı ve lahdin replikası Tanıtım ve Karşılama Merkezi giriş katında ziyaretçilere sunulmuştur.

1- İDARİ BİNA: Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksinin kuzey giriş yolu üzerinde konumlanan taşınmaz “Milas Müze Müdürlüğü İdari Binası” olarak işlevlendirilmiştir.12.02.2016 tarihinden itibaren Milas Müze Müdürlüğü idari Binası olarak kullanılmaktadır.

2- MİLAS KONAĞI (Emin Ağa Konağı): Milas taş evlerinin örneklerinden olan ve “Emin Ağa Konağı” adıyla tanınan yapı, 1890’lı yıllarda inşa edilmiştir. Kapı üzerinde yer alan kitabenin son rakamı düşerek kaybolduğundan, (189?) rakamları görülebilmektedir. Rum evlerinden esinlenerek, konağın bir Rum ustaya inşa ettirildiği düşünülmektedir. Kesme taş yapı sisteminde inşa edilmesi, evin sahibi olan ailenin belirli bir varlık düzeyinde olduğunun göstergesi kabul edilmektedir. Konak; kemerli giriş formu, saçak altı silmeleri, ön cephede oluşturulmuş üçgen alınlık ve alınlık içindeki çelenk motifli rozeti, giriş bölümü olan ”rüzgârlık” kısmının sağ ve sol duvarlarında yer alan duvar resimleri ile Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönem özelliklerini taşıyan yapılardandır. Milas Konağı Milas Müze Müdürlüğüne bağlı Etnografya Müzesi statüsündedir.

3- TANITIM VE KARŞILAMA MERKEZİ: Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi çalışmaları kapsamında ziyaretçileri bilgilendirmek ve alanı tanıtmak amacı ile alanın güneydoğusunda yer alan taşınmaz “Tanıtım ve Karşılama Merkezi” olarak belirlenmiş ve restore edilmiştir. Taşınmazın restorasyon çalışmaları öncesi yapılan kazı çalışmaları sırasında evin tabanında Bizans Dönemine ait mezarlar ile Geç Roma Dönemine ait taban mozaiği açığa çıkartılmıştır. Açığa çıkartılan bu kültür varlıklarının yerinde korunarak sergilenmesine karar verilerek, üzerlerinin cam taban ile kapatılıp ışıklandırılarak sergilemeye hazır hale getirilmiştir.

4- KAFETERYA BİNASI: Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi çalışmaları kapsamında alanında doğusunda konumlanan taşınmaz “Kafeterya Binası” olarak işlevlendirilmiştir. Ancak ihale süreci tamamlanmayan bina geçici olarak sergi alanı olarak hizmet vermektedir.

5 - MÜZE MAĞAZASI: Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi çalışmaları kapsamında alanında kuzeydoğusunda konumlanan taşınmaz “Müze Mağazası” olarak işlevlendirilmiştir. Binanın ihale süreci henüz tamamlanmamıştır.

6- ÇOCUK AKTİVASYON MERKEZİ: Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi çalışmaları kapsamında alana gelen çocuk ziyaretçilere interaktif müze eğitim alanı oluşturmak amacıyla alanında kuzeydoğusunda yer alan taşınmaz “Çocuk Aktivasyon Merkezi” olarak işlev kazandırılmıştır.

7- MİLAS HALISI MÜZESİ: 17. yüzyıl sonlarından itibaren tanınan ve bölge geleneksel kültüründe önemli bir yeri olan Milas halıcılığı 18. ve 19. yüzyıllar boyunca gelişimini devam ettirmiştir. Farklı kompozisyonlar da çeşitlenen ve yüzyılların zengin kültürünü yansıtan Milas halısını tanıtmak ve yaşatmak amacı ile kazı alanı içerisinde kuzeyde konumlanan önemli taşınmaza ‘’Milas Halısı Müzesi’’ fonksiyonu verilmiş ve restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.

8- DEPO BİNASI: Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksinin kuzeybatısında konumlanan taşınmaza restorasyon çalışmaları sonrasında Milas Müzesi “Depo Binası” işlevi kazandırılmıştır. Bina eser deposu ve laboratuvar olarak kullanılması nedeniyle ziyaretçi girişine kapalıdır.”


Benzer Haberler & Reklamlar