Milas Arkeoloji Müzesi projesi için çalışmalar sürüyor

Milas Arkeoloji Müzesi projesi için çalışmalar sürüyor

Muğla'nın Milas ilçesinde, ilçenin simgelerinden Gümüşkesen Mezar Anıtı’nın silüetini ortaya çıkarması hedeflenen yeni müze projesi için çalışmalar sürüyor

Muğla’nın Milas ilçesinde yapılması planlanan ‘Yeni Arkeoloji Müzesi’ için çalışmalar başladı. Gümüşkesen Anıtı’nın bulunduğu bölgede inşa edilecek arkeoloji müzesi projesi kapsamında anıtın restorasyonu da devam ediyor.

Antik dünyanın 7 harikasından biri kabul edilen Halikarnassos Mausoleumu'nun Roma Dönemi'ne ait bir kopyası olarak Sodra Dağı'ndan çıkarılan gri damarlı mermerle inşa edilen Gümüşkesen Mezar Anıtı, Milas'ın simgesi haline gelmiş eserler arasında yer alıyor. Yapım tekniği ve mimari süslemelerin stil kritiği bakımından Roma Dönemi'nde Antoninler sülalesinin hüküm sürdüğü M.S. 160-180 yılları arasına tarihlenen Gümüşkesen Mezar Anıtı da yeni müze projesi kapsamında yeni silüetine kavuşacak.

Projenin sözleşmede dahilinde 365 günlük iş süresi içerisinde tamamlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmesi bekleniyor.

Milas’ta Gümüşlük Mahallesi, Gümüşkesen Anıtı’nın bulunduğu bölgede yapılması planlanan ‘Yeni Arkeoloji Müzesi’ için 13 Aralık 2016 tarihinde yapılan ihaleyi kazanan ‘IC-LİMAK’ firması, Gümüşkesen Anıtı’nın restorasyonu ve çevre düzenlemesi ile birlikte müzenin inşaası için de çalışmalarını sürdürüyor.

Milas Arkeoloji Müzesi projesini çizen mimarlar eseri şekillendirirken Gümüşkesen Mezar Anıtı'ndan da ilham aldılar.

Milas'a ve özellikle de Gümüşlük Mahallesi'ne değer katan, şimdiden arsa ve konut fiyatlarını arttıran Arkeoloji Müzesinin en üst kotunda anıt mezar yer alacak. Projede müzeden anıta giden bir merdiven de yer alıyor.

Müzede İlçedeki arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserler ve özel koleksiyonlar sergilenecek. Yeni müze binasının içi de anıtın maznzarasını gösterecek şekilde dizayn edilecek.


Benzer Haberler & Reklamlar