Metropolitan Sanat Müzesi, Nedjemankh'in tabutunu Mısır'a iade etti

Metropolitan Sanat Müzesi, Nedjemankh'in tabutunu Mısır'a iade etti

Mısır'dan kaçırılarak Metropolitan Sanat Müzesi'ne satılan tarihi eserlerden yaldızlı tabut, Mısır'ın açtığı dava sonucu ait olduğu ülkeye geri döndü

Mısır devletinin açtığı davanın sonuçlanması üzerine, Metropolitan Sanat Müzesi'nin yaklaşık 4 milyon dolara aldığını beyan ettiği antik yaldızlı tabut geçtiğimiz hafta çarşamba günü düzenlenen törenle Mısır yetkililerime teslim edildi.

Yaldızlı antik tabut, M.Ö 1. yüzyılda Mısır'da, Antik Mısır Tanrılarından Heryshef kültünün yüksek rütbeli bir rahibi olduğu anlaşılan Nedjemankh’ın cenazesi için imal edilmişti.

Metropolitan Sanat Müzesi'nde geçen yıl Temmuz ayından itibaren  “Nedjemankh ve Yaldızlı Tabutu” olarak sergilenen antik eser, Mısır'daki 2011 devriminden sonra Mısır'ın Minya bölgesinden çalınmış ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne kaçırılmıştı. Daha sonra götürüldüğü Almanya'da restore edildi ve Temmuz 2017'de Parisli bir müzayedeci tarafından Fransa'daki Beşinci Cadde Sanat Müzesine satıldı. Tabutun bir sonrali adresi ABD'nin New York eyaletindeki Metropolitan Sanat Müzesi oldu. Ama Mısır bu aşamada dava açarak tabutu geri istedi.

Müze, her ne kadar tüm satın almalarının, 1970 UNESCO’nun antlaşmasını, federal ve eyalet yasalarını ve Sanat Müzesi Yönetmenleri Birliği’nin yönergelerini izleyen “titiz bir inceleme sürecinden” geçtiğini savunsa da dava Mısır Devleti lehine sonuçlandı ve tabut iade edildi. 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar