Heryshef: Arsapes

Herşef nedir? Tanrı Herşef kimdir? Heryshef nedir? Arsapes nedir?

Herşef (Heryshaf; Herishef, Hershef - Antik Yunanca'daki adı Arsaphes veya Harsaphes); Antik Mısır Mitolojisindeki  su ve bereket tanrılarındandır. Daha çok nehir ve nehir kıyılarına hakim olduğuna inaılan Heryshef'in adı mısır dilinde (göldeki / gölün içindeki) anlamına gelir.  Antik Yunancadaki adı Arsaphes (Harsaphes) ise (yumuşaklık) anlamına gelir.

Heryshef Antik Mısır Mitolojisinde uzun boynuzlu bir koç şeklinde betimlendirilmiştir.  Heryshef tasvirlerine genellikle Orta Krallık'tan kalan fildişi değneklerde ve sonraki dönemlere ait muskalarda yer almıştır.

Heryshaf Kültü; Hwt-nen-nesu'da (Hnes, Herakleopolis Magna) yaygındı ve aynı zamanda Iunu (Heliopolis) hükümdarı olarak da anılıyordu.

Eski Mısır'da Ra ve Osiris ile ilişkilendirildi ve bazen bu tanrıların “Ba”sı (ruhu) olarak da tanımlandı. Osiris'le ve Ra'yla ilişkilendirildiğinde güneş diskinde Ate

Osiris'le ve Ra'yla ilişkilendirildiğinde güneş diskiyle ilişkilendirildiğinde Atef tacı giydirilirdi.

Ayrıca Hwt-nen-nesu'nun kutsal naret ağacı ile olan bağlantılarından dolayı tanrı Atum ile ilişkilendirildi. Ancak, Yunanlılar ona Harsaphes veya Arsaphes (“yumuşaklık” anlamına gelir) adını verdiler ve belki de kısmen “Heracles” ile tanımlandı, çünkü adı “Gücü yüksek olan” anlamına gelebilirdi.


Benzer Haberler & Reklamlar