Meksika'da deprem antik tapınağı ortaya çıkardı

Meksika'da deprem antik tapınağı ortaya çıkardı

Meksikadaki depremin ardından Teopanzolco piramidini inceleyen arkeologlar, telikeli boyutta hasar yaşandığını fark ederken, daha önce fark etmedikleri bir tapınağın da gün yüzüne çıktığını açıkladılar.

Geçen yıl Eylül ayında Orta Meksika'yı vuran 7.1 büyüklüğündeki yıkıcı deprem, arkeolojik bir kalıntının ortaya çıkmasına neden oldu. Meksika'da 19 Eylül 2017'de yaşanan depremden sonra Aztek piramidindeki yapılan restorasyonlar sırasında yağmur tanrısı tapınağının kalıntıları fark edildi.

Antropoloji ve Tarih Ulusal Enstitüsü (INAH: National Institute of Anthropology and History), arkeologların, depremin Morelos eyaletinde Cuernavaca kentinde yer alan Teopanzolco piramidinde yol açtığı hasarı radarla inceledikleri sırada tapınağın kalıntılarını keşfettiklerini açıkladı.

Yaklaşık 1150 yıllık olduğu tahmin edilen Mezoamerikan kültürüne ait tapınak kalıntıları altı metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğinde. Tapınak alanında seramik kalıntıları ve Tlahuica kültürüne ait bir tütsü çubuğu bulundu.

Meksika'nın Morelos eyaletinin Cuernavaca şehrinde Tlahuica kültürüne ait Teopanzolco piramidi içinde keşfedilen tapınağın Tlaloc adlı tanrıya adandığı belirtildi.

INAH'tan Arkeolog Barbara Koniecza, deprem sonucunda piramidin yapısının çekirdeğinde önemli bir yeniden düzenleme yaşadığını söyledi ve "En büyük hasar biri güneş ve savaş tanrısı Huitzilopochtli'ye adanmış tapınaktaydı, öte yandan Mezoamerikan tanrısı Tlaloc'a adanmış bir tapınak da deprem sonrası keşfedildi. Piramidin içinde saklı kalmış tapınağın 1150 ila 1200 yıllarına ait olduğunun tahmin ediyoruz" dedi.

Arkeologların gün yüzüne çıkan tapınakla ilgili çalışmalar sürüyor.

Meksika'da 19 Eylül 2017'de meydan gelen depremde 369 kişi hayatını kaybetmişti.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar