Meksika ormanlarında Mayalara ait kaya resimleri keşfedildi

Meksika ormanlarında Mayalara ait kaya resimleri keşfedildi

Yucatan Yarımadası'nda bugüne dek Mayalara ait en fazla çizim bulunan bir mağara keşfedildiği açıklandı. Mağaranın yer definecilerden korumak için şimdilik gizli tutuluyor.

Meksika'nın güneyindeki Mayaların vatanı Yucatan Yarımadası ormanlarının derinliklerinde bugüne dek en önemli Maya mağara resimlerinin (petroglifler ve boya ile yapılmış el izleri) yer aldığı bir mağara keşfedildiği açıklandı.

Meksika Ekoloji, Bilim ve Kültür Enstitüsü başkanı arkeolog Sergio Grosjean Abimerhi ve ekibi, İspanyol Haber Ajansı EFE'ye Yucatan eyaletinin doğusundaki mağara resimlerinin yaklaşık 15 metre uzunluğunda ve 5 metre yüksekliğindeki bir kayada yer aldığını belirtti.

Grosjean, EFE'ye verdiği demeçte; “Bunlar Yucatan'da Mayalara ait tek mağara resimleri değil ama en önemlileri çünkü kaya üzerinde çok fazla şekil var. Kuşlar, memeli hayvanlar, haç şekilli ve değişik geometrik figürler, savaşçılar da dahil farklı insan formları, negatif ve pozitif olarak yapılmış el izleri kaya üzerinde yer alıyor. Bulunan kaya resimlerinin Maya gelenekleri hakkında yeni bilgiler sunacağını tahmin ediyoruz. Mağara resimlerinin ne anlama geldiği ve ne zaman yapıldıklarını konusunda henüz bilgi sahibi değiliz" dedi.

Resimler hakkında Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) araştırmacılarıyla iletişime geçtiklerini ve resimler hakkında detaylı çalışma için önümüzdeki günlerde tekrar buluşacaklarını söyleyen, Sergio Grosjean Abimerhi, “Mağaranın yerini şu anda açıklayamıyoruz, çünkü maalesef Yucatan'da yağmacılar ve vandallar resmi makamlardan hep bir adım önde. İnceleme tamamlanana kadar fotoğrafları paylaşacağız. Daha sonra yetkililer izin verirse mağaranın ziyaretçilere açılması söz konusu olabilir." dedi.

Yucatan Göletlerinin Sırları (Secretos de los Cenotes de Yucatan) adlı bir kitabın da yazarı olan arkeolog, antik Maya sanatının bulunduğu sitenin bu şekilde gizli tutulmasının doğru olmadığını belirterek,  "Bu kadar önemli kültürel değere sahip bir yerin hak ettiği şekilde güvenliğe alınması gerekirdi.  Yucatan benzeri tarihi zenginliklerle dolu ama maalesef yönetimin 3 seviyesinde de (federal yönetim, eyalet yönetimi ve şehir belediyesi) gereken ilgi gösterilmiyor. Malesef idareciler,  kutsal Maya sitelerine gereken değeri vermiyor ve saygı göstermiyorlar. Onlar için turizmde plaj tatili daha önemli" dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar