Megan Fox begeselinde Truva - Hitit ilişkilerine dikkat çekildi

Megan Fox begeselinde Truva - Hitit ilişkilerine dikkat çekildi

Hitit tabletlerinin tarihin en önemli arkeolojik bulgularından olduğuna dikkat çekilen Megan Fox İle Mitler ve Sırlar belgeselinde Hititlerin Troy Antik Kentinden bahseden tabletlerine yer verildi.

2018 yılının Haziran ayı sonunda Çanakkale’ye gelerek ekibi ile birlikte Truva Antik Kenti, Bozcaada ve çevresinde çekimler yapan Megan Fox, 43 dakika süren Megan Fox İle Mitler ve Sırlar (Megan Fox Mysteries and Myths) isimli belgesel filmin 1. sezon 3. bölümünde “Truva Antik Kenti” ve “Truva Savaşı”nın gerçek olup olmadığı konusunda arkeologlar ve tarihçiler ile yaptığı görüşmelere yer verildi.

Travel Channel ile  DMAX kanalında yayınlanan belgeselde destansı savaşın gerçek olup olmadığının ortaya çıkması için yola çıktığını anlatan Megan Fox, programda gazeteci, yazar Prof. Dr. Haluk Şahin, Arkeolog Prof. Dr. Brian Rose, antik dünyadan çok az bilinen metinler üzerinde çalışan bir tarihçi olan ve Hititler üzerine araştırmalar yapan Dr. Eric Cline’nın görüşlerine yer veriyor.

Dr. Eric Cline, Hititleri antik dünyanın G8’i olarak adlandırıyorum.

Belgesel programda, Hititlerin antik dünyada ne kadar önemli bir uygarlık olduğunu anlatan Dr. Eric Cline, “Hititleri antik dünyanın G8’i olarak adlandırıyorum. Hititlerin Truva’yla bağlantıları var. Truva ile ilgili bağlantıları Hattuşa kazılarında elde ettik. Arkeologlar Hattuşa’da 1906 da kazı yapmaya başladılar. Bir yıl sonra arşivlere ulaştılar. Hititler, tabletlerin hepsini saklamışlar. Kazı yapan arkeologlar sayısı 25 bini aşkın kil tableti çıkarmayı başardılar. Bu tabletler içerisinde Kadeş Antlaşmasından gizli askeri kayıtlara kadar her şey vardı. Hitit yazısını okumayı başardıklarında Truva’dan bahseden tabletler bulundu” diye konuşuyor.

Yine programın ilerleyen dakikalarında Hitit tabletlerinin tarihin en önemli arkeolojik bulgularından biri olduğunu, bu nedenle İstanbul’da son derece büyük bir özenle kilit altında tutulduğunu söyleyen Megan Fox, Türk Arkeoloji Enstitüsü dışında kimsenin bu tabletlere ulaşmasına izin verilmediğini, günlerce süren telefon görüşmeleri ve çeşitli kanalları devreye soktuktan sonra İstanbul Arkeoloji Müzesinde bulunan tabletlerden birini görmesine izin verildiğini anlatıyor.

Müzenin arşiv sorumlusu Veysel Donbaz eşliğinde 3500 yıllık tableti inceleyen Fox, tablette geçen yazıların Homeros’un Truva anlatımlarının gerçek olduğunu doğruladığını ve böylece bir kanıt daha elde etmiş olduklarını vurguluyor.

corumhaber.net


Benzer Haberler & Reklamlar