Macaristan'da Osmanlı Tekkesi bulundu

Macaristan'da Osmanlı Tekkesi bulundu

Zigetvar kentinde Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği türbeyi arayan arkeologlar; U planlı tekke odaları ile karşılaştı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Macaristan'ın Zigetvar kentinde Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği türbeyi bulma amacıyla başlatılan kazı çalışmalarında, Osmanlı dönemine ait tekkenin kalıntılarına ulaşıldı.

Kazıdaki Türk ekibinde yer alan Anadolu Üniversitesi Sanat Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Abdullah Deveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TİKA'nın desteğiyle başlatılan proje kapsamında 2015 yılındaki çalışmalarda, Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği türbenin bulunduğunu söyledi.

 

Bu yılki çalışmalarda ise önce Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılan caminin kalıntılarının, şimdi ise tekkenin bulunduğunu dile getiren Deveci, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Daha önce yapılan jeofizik çalışmalarda bölgede üç bölümlü bir yapının, arkasında ise kare planlı bir binanın bulunduğu anlaşılmıştı. Bu alanda yaptığımız çalışmalarda cami yapısının temellerine ulaşıp, türbe-cami ilişkisini somutlaştırdık. Var olan örneklerden de biliyoruz ki, camilerin kıble tarafının arka tarafında türbe yapıları bulunur. İstanbul'daki Süleymaniye'nin yanı sıra bunun birçok örneği mevcut. Burada da aynı durum söz konusu. Daha önceki jeofizik çalışmalarda camiyi revak tarafından U biçiminde çeviren bir yapı ya da odalar dizesi de görünüyordu. Kazılarda da U planlı tekke odalarına ulaştık.''


Benzer Haberler & Reklamlar