Lüleburgaz’da ortaokul öğrencileri Arkeo - Çocuk sergisi açtı

Lüleburgaz’da ortaokul öğrencileri Arkeo - Çocuk sergisi açtı

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinin Celaliye köyündeki Celaliye Ortaokulu Arkeoloji Kulübü, Arkeo-Çocuk adıyla açtığı sergi ile binlerce yıl önce yaşayan insanlarla empati kurulmasını hedefledi.

Celaliye Ortaokulu Arkeoloji Kulübü öğrencileri ‘Arkeo-Çocuk’ adında bir proje başlattı.

Okulun Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ali Akar öncülüğünde 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri arkeolojiye olan meraklarını kendi yaptıkları ve buldukları materyaller ile okulda sergilemeye başladı.

Öğretmen Ali Akar, öğrencilerin bu projeye çok ilgi duyduğunu ve zaman ilerledikçe hobiye dönüştüğünü belirtti.

Akar, “Binlerce yıl öncesinde yaşıyor olsaydık o dönem insanlarının yaptığı gibi neler yapabiliriz diye düşündük” diyerek projeye bu şekilde başladıklarını kaydetti.

Arkeoloji eserlerinin repliklarını yaptılar 

Arkeolojik buluntuların benzerlerini kendi imkanları ile yaptıklarını belirten Akar; “Öncelikle ilk dönem mağara resimlerini inceledik. Sonrasında öğrencilerim rengarenk kalemleri eline alarak o dönemde yaşıyormuş gibi hayal ederek çizmeye başladılar. Ardından çevremizden taşlar topladık. Farklı boyut ve şekillerdeki taşlar üzerine çizimler yapmaya, taşları birbirine yapıştırarak ilkel heykeller yapmaya başladık. İnsanların belki de sanatla olan ilk bağlantısına yaşayarak tanık olduk. Arkeolojik kazılarda ne gibi buluntuların ortaya çıkarıldığını araştırdığımız zamanlar oldukça dikkat çekiciydi. Buluntu eserleri kartona çizerek bir nevi replikalarını oluşturduk. İdoller, fibulalar, Lidya paraları, Göbeklitepe sütunları üzerindeki çizimler yapıldı. Farklı materyaller kullanmaya özen gösterdik. Resimleri kağıda, heykelleri ve çizimleri taşa, buluntuları kartona çizdik, Göktürk alfabesini ahşap parçalara, Mısırlıların hiyeroglif yazısını kese kağıtlarına, Sümerlerin çivi yazını kil tabletlere yazarak muhteşem deneyimler elde ettik” dedi.

Öğrencilerin arkeolojiye ve buluntu eserlere olan ilgisinin arttığından bahseden Akar ; “Arkeoloji bilimi öğrenciler için geçici bir ilgi alanından çok yapmaktan keyif aldıkları bir hobiye dönüştü. Müzelerde gördüğümüz sergi alanları ilgimizi çekiyordu. Yaptığımız gezilerde özellikle eski paralar ve buluntu eserler çok dikkatimizi çekiyordu. Biz de etrafımızda ne kadar eski para biriktiren varsa haber gönderdik. Sergimiz için ‘Eski Paralar Bölümü’nü oluşturduk. Diğer yandan da eski eşyalar, araç gereçler buldukça bunları da ‘Buluntular Bölümü’müze koyduk. Celaliye Ortaokulu Arkeoloji Kulübü olarak hazırladığımız ‘Arkeoloji Sergimiz’ tüm ziyaretçilere açıktır. Herkesi davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Celaliye’deki sergi 23 Mayıs’a kadar hafta içi 08:45-15:15 arasında ziyaret edilebilecek.


Mustafa Karakaya - http://gorunumgazetesi.com.tr/

 


Benzer Haberler & Reklamlar