Kütahya'da yeni arkeoloji müzesine tecavüzden dava açıldı!

Kütahya'da yeni arkeoloji müzesine tecavüzden dava açıldı!

Müze, meraya tecavüzden yargılanacak.

Kütahya'da inşasına başlanan arkeoloji ve maden müzesinin yapımının iptali için İnköy Mahallesi Muhtarlığınca Kütahya Asliye Hukuk Mahkemesine "meraya tecavüzün önlenmesi" davası açıldı.

Hayvancılıkla uğraşan İnköy Mahallesi sakinleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Kütahya-Eskişehir karayolunun 2. kilometresinde inşasına başlanan arkeoloji ve maden müzesinin yapıldığı alananın mera alanı olduğunu iddia etti.

Müze yapımının durdurulması için mahalle muhtarlığınca Kütahya Asliye Hukuk Mahkemesine "meraya tecavüzün önlenmesi" davası açıldı.

Bölgeye gelen mahkeme ve bilirkişi heyeti, söz konusu inşaat alanında keşif yaptı. Mahalle sakinleri ise kendilerine ait yüzlerce büyükbaş hayvanı keşif alanına getirdi.

İnköy Mahallesi Muhtarı Osman Keleş, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, köyün büyük bölümünün hayvancılıkla geçimini sağladığını dile getirerek, şunları belirtti:

"Köyümüzde 5 bin civarında büyükbaş hayvan var. Bu hayvanların tamamı bölgedeki meralardan yararlanıyor. Müze inşaatı yapıldığı için Kütahya-Eskişehir karayolunun diğer tarafındaki meralara hayvanlarımızın geçişi engelleniyor. Müze inşaatının yapılmaması için dava açtık."

Avukat Yusuf Rıza Çolak da yasalara göre meraların özel mülk olamayacağını ve kesinlikle inşaat yapılamayacağını, bu nedenle de dava açıldığını kaydetti.

İnköy Mahallesi'nde yaşayanlar meralarına müze yapılmasına tepki göstermek amacıyla büyükbaş hayvanlarıyla 2 Haziran'da Kütahya-Eskişehir karayolunu trafiğe kapatarak eylem yapmıştı.


Benzer Haberler & Reklamlar