Küresel ısınma, arkeoloji sayesinde idrak edilebilir

Küresel ısınma, arkeoloji sayesinde idrak edilebilir

Arkeologlar, gelecekteki iklim felaketlerine nasıl tepki vereceğimiz konusunda karar vermede rol oynamaktadır diyen antropolog Andrew Roddick, küresel ısınmanın dünü, bugünü ve yarını anlamak için arkeolojiyi kullanmak gerektiğine dikkat çekiyor.

McMaster Üniversitesi Antropoloji Bölümünden Doçent Andrew Roddick, 9 Kasım'da theconversation.com sitesinde yayınlanan "İklim Değişikliğinin Geçmişi, Bugünü ve Geleceğini Anlamak İçin Arkeolojiyi Kullanmak" başlıklı makalesinde yayınladığı aşağıdaki fotoğrafa  "Trajik ”Camp Fire” (Kaliforniya tarihindeki en yıkıcı orman yangını) dan bir fotoğraf, temeline kadar yanmış bir evi gösteriyor. Bu tür görüntüleri incelemek çok zor, özellikle 86 kişi öldüyse" notunu düşüyor.

 

Resimdeki kararmış kil çömleklerin sahiplerinin 1960’larda Etiyopya’da yangın felaketinin kurbanı olan birçok aileden biri olduğunu belirten Andrew Roddick, bu görüntünün kendisine arkeolojik araştırmaların felaketler ve iklim değişikliği hakkında neler söyleyebileceğini düşündürttüğünü belirterek, bir arkeolog olarak, yapılan seçimlerin, sahip olunan ve sevilen şeylerin hakkındaki sorulara cevap arattığını belirtiyor.

Yazısında Bolivya’nın yaylalarında çektiği 1600 yıllık yangın felaketinden günümüze ulaşmış fotoğrafa da yer veren Andrew Roddick, arkeologların uzun yıllardır travmatik felaketlerin etkisini araştırdıklarını belirtiyor ve "Arkeologlar doğal felaketlerin verdiği zararların iyileşmesine yardımcı olabilir ve felaketlerden sonra toplulukların nasıl değişebileceğini keşfedebilirler" diyor.

Son zamanlarda yaşanan iklim felaketlerinin ardından arkeoloji çalışmaları yapmanın imkansız olduğunu savunan arkeolog Andrew Roddick,"bu durum arkeologları yeni arkeolojik yöntemler ve disiplinlerarası yenilikçi teknikler geliştirmeye zorlamaktadır. Ancak bulguların yorumlanması da aynı derecede zordur" ifadesini kullanıyor.

Yazısında "Geleceğin Arkeolojisi" kavramında da yer veren Roddick, BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nde (IPCC) gündeme getirilen korkunç sonuçlardan korunabilmek için arkeologların, antik arazi anlayışlarını ve özellikle savunmasız nüfusların karşı karşıya kalan tehditleri onlara iletmenin önemini kabul ettiklerini belirtiyor ve "Arkeologlar günümüzde geçmişi anlamak için çalışırken bi yandan da gelecekteki krizleri yorumlayabiliyor" diyor.

Roddick "Arkeologlar, gelecekteki iklim felaketlerine nasıl tepki göstereğimize karar vermede rol oynamaktadır" iddiasında.

McMaster Üniversitesi Antropoloji Bölümünden Doçent Andrew Roddick'in orijinali "Using archaeology to understand the past, present, future of climate change" başlığı ile 9 Kasım'da theconversation.com sitesinde yayınlanan "İklim Değişikliğinin Geçmişi, Bugünü ve Geleceğini Anlamak İçin Arkeolojiyi Kullanmak" başlıklı makalesinin Yasemin Çalış tarafından Türkçeleştirilmiş metinin tamamına dustandbones.org sitesinde ulaşabilirsiniz:

http://dustandbones.org/iklim-degisikliginin-arkeolojisi/


Benzer Haberler & Reklamlar