Konya Sahip Ata Vakıf Müzesi

Konya Sahip Ata Vakıf Müzesi

Sahip Ata Hanigahı

Hanigâh., Farsça'dan gelen bir kelime olup "hangâh" şeklinde de ifade edilmektedir. Bu terim, bir yüceltme ve onurlandırma ifadesi olarak kullanılagelmiştir. İlâhî kelimesi ile beraber kullanıldığında "Allah'ın katı" şeklinde bir mana kazanır. Bu arada hükümdarlara ait yer ve makamları yüceltmek maksadı ile "Dergâh-ı Âlî" şeklinde de kullanılmıştır. Hangâh'lar birer dergâh'tırlar ve kullanım şekline göre büyük dergâhlar âsıtâne, küçükleri ise zaviye olarak adlandırılırlar. Selçuklu Dönemi hanigah örneklerinin en önemlilerinden biri de Sahip Ata Hanigahıdır. 

Günümüze kadar gelmiş olan bu hanigah, Konya şehir surunun dışında, eski adıyla Larende (bugünkü Karaman) yoluna açılan sur kapısının karşısında inşa edilmiş bulunan Sahip Ata Külliyesindedir.

Külliye; camii, türbe, hanigâh, dükkanlar, çeşme ve çifte hamamdan oluşmaktadır. Külliyenin ilk yapısı olan camii 1258M yılında Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından Mimar Kelük bin Abdullah'a yaptırılmış, 1276M. tarihinde altında bir mumyalık katı bulunan bir türbe eklenmiştir.

Taç kapısındaki inşa kitabesinde, bu mübarek hanigahın Hacı Ebubekir Zade Hüseyin'in oğlu Ali tarafından, Gıyasüddin Keyhüsrev'in sultanlığı zamanına rastlayan 1279 M. yılında, "Allah'ın Salih kullarına menzil ve takva sahibi sufilere mesken" olarak inşa edildiği ifade edilmekte olup, hanigah'ın 21 sene sonra türbenin güney duvarına eklendiği bilinmektedir.

Tipik bir Selçuklu taç kapısına sahip olan hanigah planı ile XIII. yüzyılın bilinen Selçuklu tekke ve hanigâhları arasında simetrik planlı olanların en büyüğü olarak dikkat çekmektedir. Mimarı bilinmeyen bu abidevi bina, günümüze kadar kısmen kalabilmiş çini süslemeleriyle devrinin en önemli eserlerinden biridir.

Plan itibarı ile bu eserin Merv ve Tirmiz bölgelerindeki XI.-XIII. yüzyıllara ait merkezi kubbeli yapılara ve aynı eksen üzerinde yer alan eyvan şeması ile de Orta Asya evlerinin plan tipine benzerlik göstermesiyle sanat ve mimarlık tarihimiz açısından önemini daha da arttırmıştır.

Sahip Ata Hanigahı, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilerek Sahip Ata Vakıf Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.


SAHİP ATA VAKIF MÜZESİ ESERLERİ 
Selçuklu dönemine has firuze, patlıcan moru, kobalt mavisi çinilerle kaplı, kendisi anıt müze konumunda olan müzede; Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı cami ve mescitlerden getirilen tarihi eser niteliği kazanmış teberrukat eşyalarından örnekler sergilenmektedir. 
Eser grupları arasında; Konya Alaaddin camii'ne ait halı ve kilim örnekleri, el yazması Kur'an-ı Kerimler, kitaplar, hat levhalar şamdanlar, sancak, sakal-ı şerif , saat, çini parçaları,Beyşehir Eşrefoğlu Camiine ait Vaaz Kürsüleri, kapı panelleri sergilenmektedir.


ADRES:
Furgan Dede Mahallesi
Uzun Harmanlar- Taş Camii Caddesi
Sahip Ata Hanigahı No:4 K
Meram/KONYA

Tel: 0332 353 87 18

Giriş ücretsizdir.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar