Kocaeli Müzesi ilk kadın müzeci Seniha Sami Moralı'ya özel köşe açtı

Kocaeli Müzesi ilk kadın müzeci Seniha Sami Moralı'ya özel köşe açtı

Kocaeli Müzesi, daha önce adını konferans salonuna verdiği Türkiye'nin ilk kadın müzecisi Seniha Sami Moralı için bir anı köşesi düzenledi.

Seniha Sami Moralı, günümüzdeki İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin temelini oluşturan Mecma-ı Âsâr-ı Atika Müzesi'nde görev yapmış ve Türkiye'nin ilk kadın müzecisi olmuştur.

İlk Kadın Müzecimiz Seniha Sami Moralı’nın adını daha önce konferans salonuna veren Kocaeli Müzesi, bu kezde aynı salonda Seniha Sami Moralı adına bir anı köşesi düzenledi. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Seniha Sami Hanım çok yönlü bir kişiliğe sahip. İngilizce, Fransızca ve Farsçadan çok sayıda başarılı çeviriler yapan bir eğitimci. Bizim asıl üzerinde durduğumuz önemi ise Müzeciliği elbette” dedi.

Seniha Sami’nin Türkçeye kazandırdığı birçok yabancı eser olduğunu vurgulayan Gölcük devamında şunları söyledi; "Türk müzecilik tarihinin önde gelen kişileri, iki kardeş Osman Hamdi ile Halil Ethem Beylerdir. Halil Ethem Bey eski eserleri tanıması ve parlak İngilizcesiyle tanıdığı Seniha Sami Hanım’ı müze yönetimine kazandırdı. Önce tasnif memurluğu yapan Seniha Sami Hanım, daha sonra arkeolog kadrosuna alındı. Bu suretle ilk müzeci kadınımız oldu."

ADI KOCAELİ’DE YAŞIYOR

Gölcük sözlerini şöyle tamamladı: “Osman Hamdi’nin adı, yaptıkları toplumun büyük kesimince bilinir, bilinmelidir de. Ancak Seniha Sami Hanımın adı neredeyse unutulmuştur. Bizi üzen bu durum karşısında çalışma arkadaşlarımızla, Müzemizin konferans salonunda adının yaşamasını istedik. Bu yılda bunun yeterli olmadığını düşünüp salonumuzda onun fotoğraflarından ve onun hakkında yazılmış yazılardan oluşan bir anı köşesi oluşturduk. Bu güzel insanın adı ülkemizde sadece Kocaeli’de, Müzemizde yaşıyor”

Kocaeli Barış Gazetesi


Benzer Haberler & Reklamlar