Kırım'da 2 bin yıllık Greko-Mısır tanrısı heykelciği bulundu

Kırım'da 2 bin yıllık Greko-Mısır tanrısı heykelciği bulundu

Antik Boğaz Krallığı kentlerinden Tyritake'deki arkeoloji kazılarında Greko-Mısır tanrısı Harpokrates'in M.Ö birinci yüzyıla tarihlenen eşsiz fildişi heykelciği keşfedildi.

Kırım'ın Kerç vilayetinin güney kesiminde yer alan antik Boğaz Krallığı (Bosporan kingdom) kentlerinden Tyritake'deki arkeoloji kazılarda Tanrı Harpokrates'i tasvir ettiği ahmin edien eşsiz fildişi heykelciği bulundu.

Demeter Arkeolojik Araştırma Vakfı (Archaeological Research Foundation Demeter) ile merkezi Vernadsky'de bulunan Kırım Federal Üniversitesi ekiplerinin birlikte çalıştığı Kırım Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi'nin Boğaz Krallığı Arkeoloji Projesi (Bosporos Archaeological Expedition) çerçevesinde gerçekleşen kazılarda arkeologların tarafından keşfedilen heykelciğin son derece iyi korunmuş olduğu belirtildi.

Crimea Press sitesinin haberine göre; Kırım Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi direktörü Alexander Aybabin, "İki satir ve bir kaz tasviri bulunan cornucopiae (bereket boynuzu) ile birlikte bulunan heykel  M.Ö. Birinci yüzyıla tarihleniyor. Heykelin tanrı Harpokrates'i tasvir ettiğini tahmin ediyoruz. Mısır tanrısı Horus'un çocukluk şekli olan Harpa-Khruti'nin Yunan versiyonu olan Harpokrates, İskenderiye'de hüküm süren Ptolemaios Krallığında  geliştirilen sessizlik, umut, sırlar ve gizlilik tanrısıydı" dedi.

Boğaz Krallığı Arkeoloji Projesi Başkanı, alandaki kazılarda Harpokrates heykelciğinin yanı sıra çeşitli amforalar, çömlekler ve bronz paralar bulunduğunu belirterek, "Antik kentteki kazılarımız  bu yıl iki ayrı alanda yapılıyor. Antik kentin M.Ö. dördüncü ve üçüncü yüzyılın ikinci yarısında savunma sağlayan kuzey kale duvarına odaklandık. Şehir duvarının güneyindeki yerleşim bölgesini araştırmaya başladık. Buradaki üst kültür katmanlarında büyük bir taş ocağıyla ortaçağdan kalma bir bina bulduk.  Şehrin orta kesiminde, batı sur duvarı ve ona bitişik binalar da incelendi. Kent sur duvarının bu kısmı MÖ 6. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş. Kazılar sırasında, MÖ altıncı yüzyıldan kalma birtakım yapılar tespit ettik" dedi.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar