Kırım'a giden İngiliz arkeologlar diplomatik kriz oldu

Kırım'a giden İngiliz arkeologlar diplomatik kriz oldu

İngiliz arkeologların Kırım ziyaretindeki incelemelerini kınayan ve yapmayı planladıkları çalışmaları yasadışı olarak nitelendiren Ukrayna, yapılan eylemlerin cezalandırılmasını istedi. Krize yol açan arkeolojik kazıların ana ekseninin 93 harbi olarak gösterilmesi dikkat çekti.

Bristol üniversitesi öğretim üyeleri ve askeri tarihi dergisi mensubun bulunduğu 3 kişilik "arkeoloji heyeti", Rusya'nın işgal ederek hakimiyet kurduğu Kırım’ı 9-12 Şubat tarihleri arasında ziyaret etti. Ziyaretin amacı Kırım parlamentosu sayfiye kompleksi ve turizmden sorumlu komite Başkanı Aleksey Çernyak tarafından “arkeolojik turizmin” geliştirilmesi için bölgenin imkanlarının değerlendirilmesi olarak açıklandı.

Rus basınında çıkan haberlerde, İngiliz bilim insanlarının, Rus meslektaşlarıyla Rus hakimiyetindeki Kırım’da, 1853-1856 Kırım Savaşı (93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı) ile ilgili tarihi arkeolojik projeyi hayata geçirmek istedikleri ifade edildi.

Kırım’ı ziyaret eden İngiliz heyetinde yer alan Bristol Üniversitesi öğretim üyelerinden arkeolog Neil Faulkner de 2018 yılında Kırım’da arkeolojik kazı çalışmalarına başlamak istediklerini ifade etmişti.

Kırım Haber Ajansı'nda (QHA) yayınlanan haberlere göre; yerel basına yaptığı açıklama yapan Kırım parlamentosu sayfiye kompleksi ve turizmden sorumlu komite Başkanı Aleksey Çernyak, söz konusu bilim insanlarının Kırım’da üniversite öğrencileri, profesyonel arkeologlar ve İngiliz turistlerin katılımıyla arkeolojik kazıların yapılmasına dair çalışmalar gerçekleştirdiğini açıkladı.

QHA'nın haberlerinde Kırım’daki İşgal Yönetimi olarak tanımlanan, Kırım Hükümeti ile görüşen heyetinin incelemeleri sonrasında ülkenin turizm merkezlerindan Yalta'daki Kırlangıç Yuvası Sarayı’nı 3 yıl süreyle turistlerin ziyaretine kapatılacağı açıklandı.

Heyetin ziyaretini kınayan ve Yalta'daki çalışmaların yasadışı olacağını belirten Ukrayna Kültür Bakanlığı, gelişmelere tepki gösterdi ve "Kırım’da yabancı uzmanların katılımıyla Ukrayna’nın kültürel ve tarihi mirası üzerindeki arkeolojik çalışmaların uluslararası hukuk çerçevesinde cezalandırılması gerektiğini" savundu. .

Ukrayna Kültür Bakanlığı resmi internet sayfasında konuyla ilgili açıklamada, “Ukrayna Kültür Bakanlığı, geçici işgal altındaki Kırım özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) şehrinde bulunan kültür miras yapılarının bütünlüğüne herhangi bir müdahalenin, Ukrayna tarafından Rusya’nın işgalci devlet olarak yükümlülüklerini ihlal etmesi olarak değerlendirileceğini ve uluslararası hukuki sorumluluğa tabi tutulacağını kaydediyor. Ayrıca, Rusya Federasyonu’ndan Ukrayna topraklarının geçici yasa dışı işgalini gerçekleştiren devlet olarak uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmesini talep ediyor.” ifadesi kullanıldı.

Ukrayna yönetiminin izni olmadan yabancı ülke vatandaşların geçici işgal altındaki bölgeye girişine izin verilmemesini talep eden Ukrayna Kültür Bakanlığı, daha önce İngltere'den “Kırım’ın arkeoloji turizminin geliştirilmesi” amacıyla Kırım’ın işgal yönetimi tarafından yarımadaya davet edilen Bristol Üniversitesi’nden bilim insanlarının Kırım’a girişine izin verilmemesini istemişti. Ancak İngiltere ve Kırım Yönetimi, Ukrayna'nın çağrılarını görmezden gelmişti.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar