Kıbrıs Rum Kesimi ilk su altı arkeoloji parkını 9 temmuzda açıyor

Kıbrıs Rum Kesimi ilk su altı arkeoloji parkını 9 temmuzda açıyor

Batım antik Amathus limanı Kıbrıs'taki ilk sualtı arkeoloji parkı olacak. Güney Kıbrıs'ın (Kıbrıs Rum Kesimi) Limasol'daki ilk su altı arkeoloji parkı 9 temmuzda hizmete açılacak.

Güney Kıbrıs Rum Kesiminin ilk su altı arkeoloji parkı olacak Limasol'un “Amathunda” bölgesinde yer alan  antik Amathus limanı 9 Temmuz Cumartesi günü Yunanistan ve Kıbrıs'taki deniz koruma alanlarında dalış rotaları oluşturarak sualtı arkeolojik ve doğal mirasını öne çıkarmayı ve tanıtmayı amaçlayan Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu programı ANDIKAT çerçevesinde açılıyor,

Proje çerçevesinde su altındaki “Amathus” kenti limanın arkeolojik kalıntıları rehberler eşliğinde sergilenecek, Hem karada hem de denizde bilgilendirci levhalar ve işaretlerin yerleştirildiği arkeoloji parkında bilgilendirme için mobil uygulamalarlar da geliştirildi.

Kıbrıs Üniversitesi Denizcilik Arkeolojik Araştırma Laboratuvarı; su altındaki antik Amathus limanının benzersiz karakteri nedeniyle Kıbrıs'taki ilk sualtı arkeoloji parkının oluşturulması için seçildiğini açıkladı. Açıklamada, "Doğu Akdeniz'deki en iyi korunmuş antik liman yapılarından biri ve Kıbrıs'ta çağdaş kullanımlar tarafından rahatsız edilmeyen tek site.  Korunan mimari kalıntılar sığ sularda (0.80-1.50 m) ve kıyıya yakın olduğu için insanlarca kolayca erişilebilir durumda" denildi.

ANDIKAT, AB ve Yunanistan ve Kıbrıs'tan gelen ulusal kaynaklar tarafından ortaklaşa finanse edilen bir program.


Benzer Haberler & Reklamlar