Keşfedilen yeni dinozor türüne Arackar licanantay adı verildi

Keşfedilen yeni dinozor türüne Arackar licanantay adı verildi

Şili'nin Copiapo şehrinde Atacama çölünde bulunan fosillerden keşfedilen küçük başlı, uzun boyunlu ve diğer türlere göre hayli düz sırtlı dev dinozor türüne yerli halkın konuştuğu Kunza diline göre Arackar licanantay adı verildi. Peki bu isim ne anlama geliyor?

Şili'nin Copiapo şehrine 120 kilometre mesafedeki Atacama Çölünde, Carlos Arevalo liderliğindeki jeolog ekibi tarafından daha önce varlığı bilinmeyen bir dinozor türüne ait fosiller keşfedildi.

Türe ait fosiller yaklaşık 30 yıl önce 1990'larda keşfedilmişti ancak incelemeler sonucu yeni bir tür olduğu bu sene anlaşıldı ve bilimsel açıklaması  pazartesi günü Cretaceous Research akademik dergisinde yayınlanan makale ile gerçekleştirildi. (Makalenin orijinalini görmek için bu linki kullanabilirsiniz: Arackar licanantay gen. et sp. nov. a new lithostrotian (Dinosauria, Sauropoda) from the Upper Cretaceous of the Atacama Region, northern Chile)

Milyonlarca yıl önce yemyeşil otlaklarla dolu sulak bir arazi olduğu tahmin edilen çölde yeni keşfedilen dev dinozor türüne  yerel Kunza dilinde "Atacama kemikleri" anlamına gelen” “Arackar licanantay” adı verildi.

Fosillerden dinozorun genç yaşta olduğu ve yaklaşık 6,3 metre (20'8 inç) uzunluğunda olduğu ve otobur olduğu anlaşılıyor. Türün yetişkinlerin 8 metre uzunluğa ulaştığı tahmin ediliyor. 

Bilim insanları titanozor olarak adlandırılan dev dinozorlar sınıfına mensup Arackar licanantay'nin; küçük bir kafa, uzun bir boyun ve kuyruk ile diğer türlere kıyasla alışılmadık derecede düz sırtı olduğunu belirtiyorlar.

Dinozorun 66-80 milyon yıl önceye tarilendiği ve Kretase döneminde yaşadığı belirtildi. 

Güney Amerika'da And Dağları'nın batı tarafında bir titanozorun keşif ihtimali oldukça düşüktü fakat Arjantin ve Brezilya'da birkaç tür daha keşfedilmişti. Hatta Arackar'ın Şili'nin komşu ülkesi Arjantin'de keşfedilen Argentinosaurus'dan daha küçük olduğu dikkat çekti. Titanozorların boyu genellikle 9-12 metre, ağırlıkları ise 13-15 ton arasında değişiyor.

Dinozorun fosillerinin corona virüs kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Şili'nin Doğa Tarihi Müzesi'nde sergileneceği belitildi. 

Fosillerden dinozorun genç yaşta olduğu ve yaklaşık 6,3 metre (20'8 inç) uzunluğunda olduğu ve otobur olduğu anlaşılıyor. Türün yetişkinlerin 8 metre uzunluğa ulaştığı tahmin ediliyor.  Fosillerden dinozorun genç yaşta olduğu ve yaklaşık 6,3 metre (20'8 inç) uzunluğunda olduğu ve otobur olduğu anlaşılıyor. Türün yetişkinlerin 8 metre uzunluğa ulaştığı tahmin ediliyor. 


Benzer Haberler & Reklamlar