Katar'ın Al-Shahaniya kentinde petroglif alanı bulundu.

Katar'ın Al-Shahaniya kentinde petroglif alanı bulundu.

Katarın kaya resimleriyle ünlü Al Jassasiya bölgesinden daha büyük bir petroglif alanı Al-Shahaniya kenti yakınlarındaki El-Dosari'de keşfedildi.

Katar Müzeleri (QM), Katar Yarımadası'nın merkezinde yeni petroglif bölgesi keşfedildiğini açıkladı.

Al-Shahaniya kenti yakınlarındaki  El-Dosari mevkiinde yeni keşfedilen alanda, yaygın olarak; Cup-Marks olarak nitelendirilen basit dairesel oymalarla çevrilmiş rozet (rosette) olarak bilinen şekillerden bulunuyor. Merkezinde rozet bulunan dairesel oymalarla çevrili Katar'a özgü petrogliflerin bir tür çocuk oyunu için kullanılmış olduğu tahmin ediliyor.

Gulf-times sitesinin haberine göre; kaya oymalarının yerel halk tarafından bilindiği ancak bugüne dek kültürel ve arkeolojik öneminin fark edilemdiği belirtildi. Ailesi nesiller boyu bölgede yaşayan Ali Mutar, "Çocukluktan beri, El-Dosari kuyu yakınındaki oyukları biliyorudum ancak bu denli önemli olduklarını idrak edemiyordum. QM'nin arkeoloji ve kültürel mirasın korunması konusundaki çalışmalarını duyduktan sonra potansiyel önemini fark ettim. Katar Müzeleri'nin arkeoloji alanındaki çalışmalarını duyduğumda, hemen onlarla iletişime geçmeyi düşündüm. Aynı gün geldiler ve ilk testleri gerçekleştirdikten sonra, sitelerin önemli bir tarihsel alan olduğunu bize bildirdiler. Kimliğimizi ve geçmişimizi korumaya katkıda bulunmaktan çok memnunum ve gurur duyuyorum” dedi. 

QM Arkeoloji Yetkilileri, siteyi ayrıntılı şekilde belgelemek için kapsamlı araştırma yapıldığını, yeni keşfin tarihlendirilmesi için Katar çevresinde bulunan diğer alanlarla benzerliklerin araştırıldığını söylediler.

Katar Müzelerinin açıklamasına göre; yaklaşık 15 hektarlık alana yayılan yeni keşfedilen alan, Al Jassasiya'dan sonra ülkedeki ikinci büyük petroglif sitesi. Katar'da kıyıdan uzakta bir alanda ilk kez kayalara oyulmuş şekillerin bulunduğu alan keşfedildi. Yetkililer ülkenin mevcut arkeolojik haritasının alan sayesinde yeniden şekillendirileceğine inanıyorlar.

QM Arkeoloji Bölümü müdürü Faisal al-Naimi; “Yeni keşfedilen site, Katar'ın arkeolojik alanlarına yeni bir katkı ve atalarımızın toprak üzerinde yarattığı kültürün kanıtıdır. Saha araştırmaları ve testlerimiz halen sürüyor, buluntuların burada yaşayan eski Katar toplumu hakkında bize fikir vereceğine inanıyoruz. Ayrıca, merkezinde 'rozet' olan oyuklarla çevriliülkemize özgü şekil sayısının Al Jassasiya'dan çok daha fazla olduğunu fark ettik" dedi.

Kuzeydoğu kıyısındaki Al Jassasiya kaya oymaları Neolitik çağlardan bugüne ulaşan kaya resimleri olduğu düşünülen, ‘petroglif’ olarak tanımlanan toplam 874 oyma içeriyordu.  1957’de keşfedilen petrogliflerde çeşitli kaplar, rozetler, gemiler, balıklar ve ayak izleri gibi motifler bulunuyordu.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar