Kapadokya'da üç toynaklı at fosili bulundu

Kapadokya'da üç toynaklı at fosili bulundu

Nevşehir'de Konut alanı inşaatı niyetiyle başlatılan ancak arkeoloji kazısına dönüşen alanda en yaşlısı 9.5 milyon yıllık zürafa, fil, gergedan, yırtıcı hayvan ve üç toynaklı atlara ait fosiller bulundu.

Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde, konut alanı için başlatılan kazı sırasında fark edilen ve tarihleri 9 milyon yıl öncesine dayandığı belirtilen fosiller gün yüzüne çıkartılıyor.

Fosiller arasında, Türkiye'de daha önce Sivas'ta 1994 yılında Halimhanı ve Hayranlı köyleri civarında yapılan arkeolojik kazılarda da keşfedilen üç toynaklı at (hipparion) fosili de var.

Türkiye'nin önemli jeosit alanlarından Gülşehir ilçesine bağlı Yeniyaylacık köyü bölgesinde TOKİ konutları için başlatılan kazı sırasında hayvan fosilleri bulunmuş ve  Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Antropoloji Bölümünde arkeolojik kazı çalışmaları başlatılmıştı.

Yaklaşık 1 ay önce başlatılan çalışmalar kapsamında bölgede, tarihleri 9.5 milyon yıl öncesine kadar uzandığı belirlenen üç toynaklı attan domuza, öküzlerden gergedanlara ve fillere kadar pek çok küçük ve büyükbaş hayvan fosillerinin varlığı tespit edildi.

- Önemli bulgular elde edildi

Arkeoloji Kazısı başkanı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cesur Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fosillerin ortaya çıkartılması için başlatılan çalışmalar sonucunda Doğu Akdeniz'in hayvan varlığını açığa çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Arkeolojik kazı çalışmalarında önemli bulgular elde ettiklerini ifade eden Pehlivan, şöyle konuştu:

"Kazı çalışmalarımız yaklaşık bir aydır devam ediyor. Şu anda klasik üst miyosen lokalitelerinden bir tanesinde bulunuyoruz. Tipik üst miyosen ya da geç miyosen diye tabir ettiğimiz fosil lokalitelerinden bir tanesidir burası. Paleontolojik tekniklerle geç miyosen döneminde yaşamış olan canlıların fosilleşmiş kalıntılarını elde ediyoruz. Paleontoloji teknikleriyle çıkarılan fosiller laboratuvar ortamında gerekli onarım ve müdahaleler yapıldıktan sonra tanımlanıyor. Bu çapta sistematik olarak yaptığımız ilk kazımız. İlk izlenimlere göre yaklaşık 10 yıllık iş planı içerisinde yörenin, ülkemizin ve Doğu Akdeniz'in hayvan fosil varlığını açığa çıkartmayı düşünüyoruz."

Bölgedeki fosil varlığını ilk tespit eden Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okşan Başoğlu da fosillerin tarihinin 7 milyon yıldan 9,5 milyon yıla kadar uzandığını tahmin ettiklerini aktardı.

Bulunan fosillerin o dönemin karakteristik hayvanlarına ait olduğunu dile getiren Başoğlu, "Bovid olarak adlandırdığımız antilop, öküz, koyun, keçi gibi hayvanlar, zürafa, fil, gergedan, yırtıcılar ve üç toynaklı atlara ait fosiller var. Çok zengin bir lokalitede burası. Çalışmalara devam ediyoruz. Gittikçe de genişliyor. Oldukça önemli buluntular elde edeceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

Kazı çalışmalarına asistan olarak katılan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Antropoloji Bölümü yüksek lisans öğrencisi Özge Kaya ise burada katıldığı çalışmalarla mesleki tecrübesini artırma imkanı bulduğunu kaydetti.

Dilaver Can - AA


Benzer Haberler & Reklamlar