Kapadokya'da Hacı Bektaş Veli’nin mescidinin bulunduğu iddia edildi

Kapadokya'da Hacı Bektaş Veli’nin mescidinin bulunduğu iddia edildi

Menkıbelere göre ünlü Türk Mutasavvıfı Hacı Bektaş Veli'nin Kapadokya'da 800 yıl önce kullandığı mescidin, Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde bulunan Açıksaray Ören Yerinde bulunduğu iddia edildi.

İHA'nın Gülşehir Belediyesine dayandırdığı habere göre; Açıksaray Ören Yeri'nde 13. yüzyılda Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş Veli tarafından kullanıldığı iddia edilen mescidin yer aldığı iddia edildi. Mescidin içerisinde bulunan mihrabın halen ayakta olduğu belirtildi. Hacı Bektaş Veli’ye ait olduğu iddia edilen mescidin bulunduğu ören yerinin adının da çeşitli menkıbelerde geçtiği ifade edildi.

Gülşehir Belediye Başkanı Fatih Çiftçi yaptığı açıklamada Açıksaray Ören Yeri'nde bulunan Hacı Bektaş Veli’nin mescidinin tanıtılması için ellerinden gelen çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Çiftçi, "Şu an Gülşehir ilçemizin önemli turistlik merkezlerinden olan Açıksaray’dayız. Açıksaray 9 ve 10.yüzyıllarda kaya kiliseleri ile Roma dönemine ait piskoposluğun işlendiği bir yer. Daha sonrasında Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu’ya geldiği ve burada kültür elçiliği yaptığı dönemlerde ilçemizde burayı ziyaret ederek bu mescidi kullanmışlardır. Burada mescitte yer alan söz konusu mihrap o dönemin mimarisini andırmaktadır. Bu manada ilçemiz ve Açıksaray Ören Yeri bir nevi kültürlerin buluştuğu, kültür kaynaşmalarının olduğu bir yerdir. Dünya tarihi açısından da Türkiye tarihi açısından da çok önemli bir yerdir. Biz buranın tanıtılması anlamında elimizden geleni yapacağız. Tüm hemşerilerimizi, yurt dışından ve yurt içinden tüm turistleri buraya bekliyoruz. Gerçekten görülmesi gereken bir yer. Çünkü burada bütün insanlar dinlerin ve kültürlerin renklerini bulabilir” dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar