Kapadokya Paleontolojisi Projesi ile Kayseri fosilleri için 5 ülke elele verdi

Kapadokya Paleontolojisi Projesi ile Kayseri fosilleri için 5 ülke elele verdi

Türkiye, ABD, Finlandiya, Almanya, İspanya'dan üniversiteler ile enstitülere bağlı paleontologlar, Yamula Barajı çevresindeki fosilleri incelemek, kaç milyon yıllık olduklarını tam olarak belirleyebilmek için Kapadokya Paleontolojisi Projesini oluşturdu.

Kayseri'nin Kocasinan ilçesindeki Yamula Barajı çevresinde süren kazılarda bulunan hayvan fosilleri, birçok ülkeden bilim insanının katıldığı Kapadokya Paleontolojis projesiyle yeniden tarihlendirilecek.

Kazının bilimsel danışmanı Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, 'Kapadokya Paleontolojisi' projemiz; ABD, Finlandiya, Almanya, İspanya'dan üniversitelerin ve enstitülerin ortak çalışması. Onların da bu işe dahil olmasıyla proje daha farklı bir boyuta geçti. Yaşlandırmayı yeniden yapacağız, haziranda ekipler buraya geldi, örnekler aldı. Üstteki tüflerden örnekler aldılar. Bu volkanik kayaçlar bize nokta atışı yaş verir. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra daha net bir yaş söyleyebileceğiz. Biz fosillere bakarak daha geniş bir zaman aralığı veriyoruz. Bu sefer tam nokta atışı yapacağız. Ben daha genç olacağını umuyorum yaşlandırmanın."

Kazı çalışmalarında yeni bir sistem kullandıklarını belirten Başoğlu, "Tablet bilgisayarla alanı tarıyoruz, fosilleri üç boyutlu çıkarıyoruz. Seviyeleri diğer kazılarla karşılaştırıyoruz, bu çok önemli. Nereden, hangi seviyeden, hangi canlı çıktı. Ya da şu seviyede çok etraf kemiği çıktı ya da kafatası çıktı gibi veriler alıyoruz. Bu teknoloji yeni, biz de yeni faydalanıyoruz. Şu an için eski bulunan fosillerle aynı zaman diliminde gidiyoruz" dedi.

Kazılarda şu ana kadar hortumlu memelilerin, gergedanların, zürafaların, geyik ve antilop benzeri canlılar ile üç parmaklı atların fosillerini bulduklarını aktaran Başoğlu, "Bunlar yoğun şekilde gelmekte. Bu hayvanların hepsinin nesli tükenmiş durumda. Bunların hiçbirisi şu anda yok. O zamanlar Kayseri'de Afrika gibi ortam var, tropikal, yarı tropikal bir ortam. Şu an bambaşka bir coğrafyadayız." diye konuştu.

Başoğlu, Nevşehir'in Ürgüp ve Gülşehir ilçelerinde de fosil kazıları yürüttüklerini, genç miyosen dönemindeki bu lokaliteyi birlikte ele aldıklarını, tüm verileri birbirlerine bağladıklarını dile getirdi.

Keçi çobanı tarafından 2016 yılında bulunan ve ilk kez gün yüzüne çıkarıldıklarında 7,5 milyon yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen zürafa, gergedan ve fil gibi hayvan fosillerinin bulunduğu bölgede kazı çalışmaları Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle sürüyor.

Barajın tüm çevresinde aynı seviyede fosil yatakları bulunduğunu anlatan Başoğlu, "Adım adım dolaşsak her tarafta fosil bulabiliriz. Alan çok geniş ve ekip sayımız az. Çok uzun sürede bir parçayı çıkarabiliyoruz, iğneyle kuyu kazar gibi. Yavaş ilerliyor, şu hale getirebilmek için iki aydır çalışıyoruz ve daha çıkaramadık. O yüzden ağır ağır gidiyor." dedi.

Başoğlu, kazılarda çok fosil elde etmeyi amaçladıklarını çünkü bunların sergileneceği bir doğa tarihi müzesinin Kayseri'de yapım aşamasında olduğunu belirtti.

Başoğlu, bu sezon hava şartları elverdiğince kazılara devam edeceklerini, daha sonra Bilim Merkezinde laboratuvar çalışmaları yaparak, eserleri teşhire hazırlayacaklarını sözlerine ekledi.

Fosiller, doğa tarihi belgeseline konu oldu

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, belgesel yönetmeni Rıfat Çığ ve kazı ekibi, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Çığ, doğa tarihi ile ilgili daha önce de belgeseller yaptığını, 2017 yılından bu yana da Yamula Barajı civarındaki fosil kazılarını takip ettiğini belirtti.

Çekimlerini yaptıkları belgeselle ilgili bilgi veren Çığ, "Yamula, fil buluntusu, gergedanlar, zürafalar gibi burada zengin bir biyocoğrafyanın olduğunu hem bilim insanlarına gösterdi hem de bize harika bir belgesel çıkartma imkanı sağlamış oldu. Kayseri Büyükşehir Belediyesinden destek gördük. Burada yaptığımız belgeselde fil buluntusunu özellikle önemsiyoruz, bunu 3D animasyon ile canlandırmak gibi bir idealimiz var." ifadelerini kullandı.

Kazının bilimsel danışmanı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu da kazı çalışmalarıyla ilgili bir belgesel çekiliyor olmasından mutluluk duyduğunu ifade etti.

Başkan Büyükkılıç ise fosillerle ilgili çalışmaların dünyadaki bilim adamlarını da heyecanlandırdığını aktardı.
 


Benzer Haberler & Reklamlar