Kamboçya'da bin yıllık demir döküm atölyesi bulundu

Kamboçya'da bin yıllık demir döküm atölyesi bulundu

Kamboçya'da Angkor döneminde madencilerin getirdiği cevherden demiri ayrıştırmak için kullanılan bin yıllık fırın kalıntısı bulundu.

Kamboçya'da kazı yapan farklı uluslara ait arkeologlardan oluşan arkeoloji ekibi, Angkor dönemine ait (Angkorian-era) demir döküm işleminde kullanılan fırın kalıntısı buldu. 

Preah Vihear eyaletinde Phnom Dek dağının yakınındaki Rovieng bölgesinde bulunan kazı alanında bulunan fırının bin yıllık olduğunu söyleyen Arkeolog Phon Kaseka, "Angkor döneminde maden eritme işlemi yani baz metalin cevherinden ayrıştırma yapıldığını daha önce bulunan eşyalardan anlıyorduk. Bunun ilk somut kanıtı bu fırın oldu" dedi.
The Cambodia Daily gazetesinden Michelle Vachon'un haberine göre;  Kamboçya Kraliyet Akademisi Arkeoloji Bölümü Başkanı Phon Kaseka ile Illinois Üniversitesi öğretim üyesi arkeolog Mitch Hendrickson ve arkeolog Phon Kaseka kazılara 2009 yılında başladılar. İlk önce fırının boruları keşfedildi.  2013'te kömürleşmiş odun kalıntıları bulundu. Karbon analizi sonusu fırının 11. ve 12. yüzyıllar arasında Angkor İmparatorluğu döneminde üretim yaptığı tespit edildi.  
Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nden Kanadalı arkeolog Mitch Hendrickson, "Önce borularını fark ettiğimiz fırının tabanını, sistem parçalarını ve bazı çökmüş yan duvarların izlerini de bulduk. Demir, Angkor İmparatorluğu için vazgeçilmez bir metal, silahlar, çiftlikler için aletler üretmek ve tapınak inşa etmek için gerekli aksamı sağlamak için bu metal bolca kullanılmış" dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar