Japonya'da bir küp dolusu sikke bulundu

Japonya'da bir küp dolusu sikke bulundu

Japonya’nın Kumagaya, Saitama Eyaleti’ndeki arkeoloji kazılarında Orta Çağdan kalma yığınla sikke bulundu.

Toprağa gömülü büyük çömlek içerisinde bulunan on binlerce sikke, 15. yüzyılın ilk yarısına tarihleniyor.

Eserlerin şu anda bulunduğu Saitama Kültür Araştırmaları Enstitüsü, sikke sayısının en az 100.000 olduğunu bu sayının 260. 000’e kadar çıkabileceğini belirtti.

Araştırmacılar şimdiye kadar birbirine iple bağlı 70 adet sikke üzerinde çalışma yaptı. Çalıştıkları sikkeler arasında Çin’den ve Eiraku Tsuho, genpo Tsuho ve Kaigen Tsuho gibi farklı yerlerden 19 çeşit sikke bulunuyor.

Enstitü yetkilileri, bulunan sikkeler üzerinde daha detaylı bir çalışma yapılacağını da bildirdi.

Sikkelerin içinde bulunduğu küp bir Tokoname çömleği. Aichi Prefecture’da bir şehir olan Tokoname, seramikleri ile ün yapmış bir yerdir. Çömlek yaklaşık 60cm çapında ve 74cm yüksekliğinde. Geçtiğimiz Aralık ayında Arai Horinouchi arkeolojik yerleşiminde, 66 cm çapında bir taş kapak toprağın yaklaşık 2m. altında ortaya çıkarıldı.

Kapağın kenarında 1 mm’den daha az bir kalınlıkta “mokkan” (tahta tablet) üzerinde mürekkep ile 260 anlamında olan “nihyahu rokuju” yazılı olduğu görüldü.

Yetkililer; “iki yüz altmış kan”ın 1000 sikke kelimesini temsil etmesine rağmen sikkelerin toplam sayısının 260.000 olabileceğini ifade ediyor.

aktuelarkeoloji.com (http://www.asahi.com)


Benzer Haberler & Reklamlar