İznik'de su altında oda mezarlar bulundu

İznik'de su altında oda mezarlar bulundu

Batık Bazilika'nın olduğu alanda keşfedilen Yahudi izleri taşıyan oda mezarların Türkiye'de benzeri yok. Kalıntılar, İtalya ve Fransa'daki buluntular ile benzerlik gösteriyor.

İznik gölünün 2 metre altında tesadüfen bulunan Bazilika’nın tarihi araştırılırken, daha eski bir tarih ile karşılaşıldı. Kilise kalıntılarının doğusunda mezar odaları bulundu. Mezarlar Yahudi geleneğini işaret ediyor.

2 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından havadan tesadüfen görüntülenip keşfedilmişti. Tarihi M.Ö. 4’üncü yüzyıla kadar uzanan İznik’in gölden 20 metre açıkta ve 2 metre derinlikte görüntülenen kalıntıların, Roma askerleri tarafından İznik Gölü kıyısında öldürülen ‘Aziz Neophytos’ adına yapılan kilise olduğunu belirlenmişti.

BAZİLİKA’NIN TARİHİ YENİDEN YAZILACAK

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’in başkanlığında 2 yıldır yürütülen sualtı arkeolojik çalışmalarında arkeolog balık adamları, yapının dışında o mimariye uymayan başka bir duvar kalıntısı ile karşılaştı. Tarihçilerin kafası karıştı. M.Ö. 3’üncü yüzyıla ait olduğu sanılan duvar şaşkınlık yaratırken, Bazilika’dan bağımsız bir tarihe ait olduğu tespit edildi.

BAZİLİKA'DAN YÜZ YIL DAHA ESKİ

Dalgıç arkeolog, antropolog ve sanat tarihçileri tarafından 2 yıldır su altında incelenen Bazilika'nın doğu yönünde kiliseden bağımsız olan duvarın M.S. 3'üncü yüzyıla ait olduğu düşünülürken araştırmaların derinleştirilmesi sonucunda farklı bir sürpriz ile karşılaşıldı.

YAHUDİ GELENEĞİ İLE AYNI

Bulunan duvar kalıntısının altında sondajı derinleştiren uzman ekip, raf tarzı üst üste dizilmiş mezar odaları ile karşılaştı. Oda mezarların kollar halinde yayıldığı görüldü. Gördükleri karşısında şaşkınlık yaşayan sualtı arkeologları, buluntuların Bazilika'nın tarihinden öncesine dayandığını saptadı. Ortaya çıkan oda mezarların Türkiye'de başka bir benzeri olmazken, İtalya ve Fransa'daki buluntular ile benzerlik gösterdiği öğrenildi.

VATİKAN BELGELERİNE GÖRE İNCİL KONSİLİ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, daha öncede buranın bir sualtı müzesi haline dönüştürülmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etmesi ardından, "Vatikan'da yapılan son incelemelerde İncil'in 4 nüshaya indirildiği toplantının göl kıyısında yapıldığına dair belgelere ulaşıldı. Toplantının yapıldığı yerin bazilika olduğu üzerinde duruluyor. Bu kesinleşirse Bursa turizmi için çok önemli" diye konuşmuştu.


Benzer Haberler & Reklamlar