İvriz kültürel peyzaj alanı turistlerin ilgi odağı oldu

İvriz kültürel peyzaj alanı turistlerin ilgi odağı oldu

Geç Hitit dönemine tarihlenen kabartma ve sunak alanı gibi mekanların yanı sıra serin havası ve doğal güzellikleriyle, İvriz Kültürel Peyzajı alanı yerli turistlerin çekim alanına girdi.

Konya'nın Halkapınar ilçesinde, "dünyanın ilk tarım anıtı" olarak nitelendirilen İvriz Kaya Anıtı'nın yanı sıra Sannabadae Manastırı ile doğal güzellikleri buluşturan İvriz Kültürel Peyzajı, sıcak yaz günlerinde serin havasıyla da vatandaşların ilgi odağı oldu.

İvriz, bol oksijenli yaylaları, Bolkar Dağları, buz gibi akan çayı, çayırlarında koşan yılkı atları ve eşsiz doğasının yanı sıra Geç Hitit dönemine tarihlenen kabartma ve sunak alanı gibi mekanlarıyla, bölgenin önemli turistik yerleri arasında yer alıyor.

Doğal güzelliklerin arasında yer alan İvriz Kaya Anıtı'nda, Tuwana Kralı Warpalawas ve fırtına tanrısı Tarhunzas'ın kabartması bulunuyor.

Luvi dilindeki hiyeroglif yazıda, "Ben hakim ve kahraman Tuwana Kralı Warpalawas. Sarayda bir prens iken bu asmaları diktim. Tarhunzas onlara bolluk ve bereket versin." sözleri dikkati çekiyor.

Geçmişte Evliya Çelebi ile Katip Çelebi tarafından da varlığı ve öneminden bahsedilen anıtın çevresindeki akarsular ve bitki örtüsü, ziyaretçileri hayran bırakıyor.

Tarih ve kültür turlarının düzenlediği bölge, Toros Dağları'ndan akan sularla besleniyor.

Bölge, 2017 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmişti.

 


AA Melike Keskin 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar