İstanbul'un 3 ilçesinde tarihi eser kaçakçısı ve defineci 8 kişi yakalandı

İstanbul'un 3 ilçesinde tarihi eser kaçakçısı ve defineci 8 kişi yakalandı

İstanbul’un 3 ilçesinde arkeolog polislerin de katıldığı eşzamanlı operasyonda tarihi eserleri yurt dışına çıkarmaya çalıştığı tespit edilen 8 kişi yakalandı. Sosyal medyadan defineciliği öven bir kişi de yakalananlar arasında. Ele geçirilen kırık çömlekler definecilerin tarihi kalıntılara verdiği zararı gözler önüne seriyor.

Alınan bilgiye göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte bazı noktalarda kaçak kazı yapıldığı ve elde edilen tarihi eserlerin yurt dışına kaçırılacağı bilgisi üzerine çalışma başlattı.

Söz konusu soruşturma kapsamında, Başakşehir, Beykoz ve Ataşehir’de 3 ayrı operasyon düzenleyen ekipler, 8 kişiyi gözaltına aldı.

Adreslerde yapılan aramalarda, Helenistik, Roma, Yunan, Bizans ve İslami dönemlere ait bin 469 sikke, obje, anahtar ve pişmiş toprak kap ele geçirildi.

Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen 4 şüpheliden 3'ü tutuklanırken, bir zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

SOSYAL MEDYADA DEFİNECİLİĞİ ÖZENDİRİYORDU

Polis ekiplerinin düzenlediği ilk operasyon Ataşehir Örnek Mahallesi'nde bulunan bir eve yönelik oldu. Kaçakçılık polisleri sosyal medya üzerinden kaçakçılığı özendirici ve definecilikle ilgili paylaşımlar yapan K.T.'nin adresi belirleyerek baskın düzenledi. Yapılan baskında çeşitli dönemlere ait 344 sikke, farklı renklerde 100 boncuk tanesi, 2 alan tarama cihazı ve cihazla birlikte kullanılan 15 parçası, 7 bronz obje, 2 metal anahtar, hayvan figürlü metal terazi, metal ve toprak kap, 31 tane çeşitli boylarda kırılmış seramik parçası, av tüfeği ve fişekleri ele geçirildi.


Benzer Haberler & Reklamlar