İstanbul'da nefes kesen tarihi eser operasyonlarında jandarma ve polis 12 kişiyi yakaladı

İstanbul'da nefes kesen tarihi eser operasyonlarında jandarma ve polis 12 kişiyi yakaladı

İstanbul bugün tarihi eser operasyonlarına sahne oldu. Jandarma ekipleri 9'u Eyüp'te 2'si havalimanı yolunda 11 kişiyi Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait 1204 sikke, 18 altın ve bronz takı, 2 madalyon, 4 ok ucu, 151 obje, 4 heykel, timsah başı ve derisi ile yakaladı. Polis ekipleri ise Başakşehir 'de metruk bir binada tarihi eserlerin depolayan bir kişiyi Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait 5025 sikke ve 25 tarihi obje ile yakaladı.

Jandarma ekiplerinin tarihi eser kaçakçılığı operasyonlarında 11 kişi yakalandı

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, bazı şüphelilerin yasadışı yollarla temin ettikleri tarihi eserleri satmak için müşteri aradığı bilgisi üzerine çalışma başlattı.

Şüphelilerin tarihi eserleri Eyüpsultan'da evlerinde ve araçlarında sakladıkları belirlendi.
Fiziki takip yapan ekipler, şüphelilerin bir kısmını metro çıkışında yakaladı. Zanlıların üzerlerinde çok sayıda Roma dönemine ait obje ele geçirildi.
Ekipler, takibe alınan şüphelilerden 2'sinin özel bir araçla İstanbul Havalimanı istikametine gittiğini tespit etti.
Harekete geçen ekipler durdurdukları araçtaki 2 kişiyi gözaltına alırken, yaptıkları aramada çeşitli bölmelere gizlenmiş vaziyette çok sayıda tarihi eser buldu.
- Tarihi eserler İstanbul Müze Müdürlüğüne teslim edildi
Operasyonlarda ele geçirilen Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait 1204 sikke, 18 altın ve bronz takı, 2 madalyon, 4 ok ucu, 151 obje, 4 heykel, timsah başı ve derisi, İstanbul Müze Müdürlüğüne teslim edildi.
Operasyonlarda gözaltına alınan 11 şüpheli, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Polis operasyonunda tarihi eser niteliği taşıyan 5 binden fazla obje ele geçirildi.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, tarihi eser kaçakçılığının önlenmesine yönelik çalışma yapıldı.

Bu kapsamda ekipler, Başakşehir Şahintepe Mahallesi'nde metruk bir binada tarihi eserlerin depolandığı bilgisine ulaştı.

Adrese düzenlenen operasyonda, Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait olduğu değerlendirilen çeşitli ebat ve formda 5 bin 25 bronz sikke ile Bizans ve Osmanlı dönemine ait 25 metal obje ele geçirildi.

"Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefet" suçundan yürütülen soruşturma kapsamında, tarihi eserlerin kim tarafından depolandığının belirlenmesine yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi.

AA


Benzer Haberler & Reklamlar