Irak'ta yağmalanan eserler kırmızı bültenle aranıyor

Irak'ta yağmalanan eserler kırmızı bültenle aranıyor

ICOM tarafından hazırlanan Irak Acil Kırmızı Listesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Amerikan İlmi Araştırmalar Enstitüsü işbirliği ile tercüme edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Irak’a ait tehlike altındaki kültür varlıklarının korunması için harekete geçti. Bakanlık, Uluslararası Müzeler Konseyi’nin (ICOM) Irak için hazırladığı, “Acil Kırmızı Liste: Irak’ın Tehlike Altındaki Kültür Varlıkları” broşürünün Türkçeye çevrilmesini sağladı. Kültürel mirasının korunması konusunda çalışmalarını sürdüren bakanlık, bunun için uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütüyor.

ICOM tarafından 2015 yılında hazırlanan Irak Acil Kırmızı Listesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Amerikan İlmi Araştırmalar Enstitüsü (ARIT) ile birlikte yürüttüğü çalışmalar kapsamında tercüme edildi. Basılan broşürler Türkiye’deki müzeler, koleksiyoncular, gümrükler, emniyet birimleri ve ilgili tüm paydaşlara dağıtılıyor. Irak Acil Kırmızı Listesi, Irak’ın yıkım, yağma, hırsızlık, kaçakçılık ve yasadışı yollarla ticaret tehlikelerine maruz kalabilecek eserleri içeriyor. Hazırlanan bu liste, Irak kökenli objelere tanı koyulabilmesine yardımcı olabilmeyi amaçlıyor.

SATIN ALMAYIN’ UYARISI

Broşür, müzeler, müzayede evleri, sanat tacirleri ve koleksiyoncular bu tarz eserlerin kökenlerini ve ilgili yasal evrakı dikkatle ve tam olarak araştırmadan eserleri satın almamaları konusunda uyarılıyor.

Somut ve somut olamayan doğal ve kültürel mirasın günümüzde ve gelecekte korunmasını sağlamayı amaç edinen ICOM’un hazırladığı ‘Kırmızı Liste’ler belirli ülkelerden kaçırılan kültür varlıklarının yasadışı ticaretini engellemek üzere tasarlandı. ICOM tarafından daha önce hazırlanan 2003 tarihli Irak’ın Tehlike Altındaki Kültür Varlıkları Acil Kırmızı Listesi sayesinde çok sayıda yağmalanmış kültür varlığı ele geçirildi.

YILLARCA YAĞMALANDI
Irak’ta 2003’ten sonra başta Ulusal Müze olmak üzere çok sayıda antik kenti yağmalanmıştı. Yağmalanan en önemli eserlerden bir tanesi olan 4400 yıllık Sümer kralı Entemena’nın başsız heykeli ise daha sonra ABD’de ele geçirilerek iade edilmişti. 2014 yılında DEAŞ, Musul ile birlikte Nimrud antik kentini ele geçirmişti. Bu sırada çok sayıda arkeolojik eser de yurtdışına kaçırıldı. UNESCO, yağmalanmayı önlemek için yetkililere çağrıda bulunmuş, Asur döneminden kalma 3 bin yıllık eserlerin alınmamasını istemişti.

Hürriyet


Benzer Haberler & Reklamlar