İnkaya Mağarası: İnkaya Mağarası Kazıları

İnkaya Mağarası nerededir? İnkaya Mağarası kazıları ne zaman başlamıştır?

İnkaya Mağarası, Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki Çakmaktepe mevkiinde bulunan mağaradır.

İnkaya Mağarası, Çanakkale İl Merkezine 55 km., Çan İlçe Merkezine 15 km. ve Bahadırlı Köyü’ne 2 km. mesafededir. Mağaranın deniz seviyesinden yüksekliği 235 m.’dir. Mağara tavanı toprak seviyesinden 3 m. yukarıda olup, içine girilince toprak altına doğru genişlemektedir. Mağara ana bölümü 20×30 m. boyutlarında olup, kuzey-güney doğrultusunda yer yer yıkılmış, yer yer toprak altında devam eden 100 m. kadar bir kayalık sisteminden meydana gelmiştir. Mağaranın bulunduğu tepenin dere yatağına doğru eğim yapan doğu yamaçları yüzlerce metrekarelik bir alana yayılmış bulunan çakmaktaşı hammadde kaynakları ve yüzey buluntuları ile kaplıdır.

Bulunduğu yer, 1. Derece Arkeolojik Sit alanı statüsündedir.. 2011 yılında civarda keşfedilen Geç Roma-Erken Doğu Roma özellikli mozaik taban nedeniyle arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir...

İnkaya Mağarası'nın tarih öncesi bir yaşam alanı olduğu 2016 yılında Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında yapılan “Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması” sırasında keşfedilmiştir..

Mağaranın hem dış, hem de iç dolgularında insitu halde binlerce yontmataş kalıntısı, çevreye yüzlerce metre boyunca yayılmış yontmataş aletler ve Çan bölgesinde tespit edilen 35’in üzerindeki açık alan yerleşimi mağaranın ve etki sahasının zenginliğini göstermiştir.

,Mağarada 2017-2020 yılları arasında Çanakkale Troya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Prof. Dr. İsmail Özer’in bilimsel koordinatörlüğündeki Uluslararası bir ekip tarafından arkeoloji kazıları yapılmıştır. Kazı çalışmaları 2021 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsünde sürdürülmektedir.


Benzer Haberler & Reklamlar