Medeia

Medeia nedir?

1. Medeia: Medeia efsanenin ve tra­gedyanın kadın kahramanları arasında en güçlü, en çarpıcı tiptir.

Kişiliği ve serüveni hemen her çağda zamanın görüş ve eğilimlerine göre yorumlanarak edebiyata ve sanata konu olmuş ve olmaktadır.

Yerine göre eg­zotik ve ilkel karakteri üstünde durulur, kendi kardeşlerini kesip parçalarını yol üstüne serpen, ondan da öte kendi karnından doğmuş çocukları öldürüp ba­balarının önüne seren korkunç bir büyücü kadın diye gösterilir, yerine göre de seven ve hor görü­len, fedakârlığı karşılıksız kalan, yabancılık, itilmişlik, kıskançlık duyan bir kadının dramı canlan­dırılır gözümüzün önünde.

Medeia Kolkhis kralı Aietes ile Okeanos kızlarından İdyia'nın kızı, Tanrı Helios'un torunu ve Tanrıça Hekate'nin yeğenidir,


Güneşsoylulardandır, akrabaları olan Kirke ve Pasiphae gibi doğadışı, tüyler ürpertici serüvenlerin kahramanıdır. Bu serüvenlerin canlandırılmasında oynadığı rol ilkel bir macera romanı kahramanının rolüdür, Argonautlar destanı Odysseia'daki olaylardan daha eskilerini dile getirmek­le çok daha yeni bir çağda kale­me alınmıştır.

Bunun için bu des­tanın, daha doğrusu ilk macera romanının kahramanları çarpıcı renklerle çizilmiş, canlandırılmıştır.

Aietes, Aison, iason.

2. Medeia: Medeia efsanenin ve tragedyanın kadın kahramanları arasında en güçlü, en çarpıcı bir tiptir.

Kişiliği ve serüveni hemen her çağda zamanın görüş ve eğilimlerine göre yorumlanarak edebiyata ve sanata konu olmuş ve olmaktadır.

Yerine göre egzotik ve ilkel karakteri üstünde durulur, kendi kardeşini kesip parçalarını yol üstüne serpen, ondan da öte kendi karnından doğmuş çocukları öldürüp babalarının önüne seren
korkunç bir büyücü kadın diye gösterilir, yerine göre de seven ve hor görülen, özverisi karşılıksız kalan, yabancılık, itilmişlik, kıskançlık duyan bir kadının dramı canlandırılır gözümüzün önünde. Medeia Kolkhis kralı Aietes'in kızı, tanrı Helios'un torunu ve tanrıça Hekate'nin yeğenidir, Güneş soylulardandır, akrabaları olan Kirke ve Pasiphae gibi doğa dışı, tüyler ürpertici serüvenlerin kahramanıdır (Tab. 8). Bu serüvenlerin canlandırılmasında oynadığı rol ilkel bir macera romanı kahramanının rolüdür. Argonaut'lar destanı Odysseia'daki olaylardan daha eskilerini dile getirmekle çok daha yeni bir çağda kaleme alınmıştır. Bunun için bu destanın, daha doğrusu ilk macera romanının kahramanları çarpıcı renklerle çizilmiş, canlandırılmıştır. Medeia'nın hem Argonaut'lar destanında, hem de tragedyalarda sözü geçen serüvenleri şu adlar altında anlatılmıştır: Argonaut'lar, İason, Aietes, Pelias.

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar