Hz. İsa'dan 3 bin yıl önceki İsa'yı andırır çizim

Hz. İsa'dan 3 bin yıl önceki İsa'yı andırır çizim

Mısır Sahra çölünde bir mağaranın tavanında 5.000 yıllık kaya resimleri keşfedildi. Resim hem anne babanın bir arada olduğu ilk doğum sahnesini anlatması açısından hem de erkeğin Hz. İsa tasvirlerine benzeyen duruşu nedeniyle bilimadamlarını şaşırttı!

İtalyan araştırmacılar, Mısır'da Sahra Çölündeki bir mağarada 5.000 yıllık olduğu tahmin edilen kaya resimleri bulduklarını açıkladılar. 5 Bin yıllık kaya sanatı oldukça şaşırtıcı semboller barındırıyor.

Kırmızımsı kahverengi kehribar rengi boyayla çizilmiş şekiller, Nil vadisi ve Gilf Kebir Yaylası arasındaki kayalıklar arasında yer alan bir mağaranın üst kısmında bulundu. Araştırmacılar, mağaraya bulunan resimden dolayı "Ebeveynlerin Mağarası" adını verdiler .

Resimlerde doğuda yer alan bir yıldız, anne ve babası arasında göğe yükseliyor ya da gökten iniyor gibi duran bir bebek ve başsız iki hayvan tasviri yer alıyor. Resimdeki aslanın kafasının olmaması dikkat çekiyor. Ancak maymunun başının zaman çinde tahrip olan taş doku ile yok olması muhtemel. Aynı şekilde kadının kafası da zamanla çizildiği taş doku deforme olduğu için başsız gibi görünüyor.

Anne, baba ve çocuğun bir arada bulunduğu aileyi tasvir eden bir doğum sahnesi daha önce hiç bulunmamıştı. Ancak resmin bununn dışında ilginç bir özelliği daha var. Resimdeki erkek figürü, Hıristiyan ikonalarındaki Hz. isa'nın duruşunu andırıyor... Adeta Hz. İsa'dan 3 bin yıl önce çizilmiş bir İsa ikonografisi var resimde.

Livescience.com sitesindeki Rossella Lorenzi'nin haberinde yer alan bilgilere göre;  Floransa'nın Prato semtindeki Gezegensel Bilimler Müzesi (Museum of Planetary Sciences) Müdürü Jeolog Marco Morelli, "Resim bir doğum sahnesini anlatıyor olmalı. Çünkü bebek anne ve babasından daha yüksekte göğe yükseliyor gibi çizilmiş. Bebeğin anne ve babanın arasında henüz olmadığı bu konum, doğum ya da hamileliği ifade ediyor olmalı. Ölüm çağlarda dünya ve yeraltı ile ilişkilendirildiği için gökyüzü doğumla ilgiliydi diye düşünüyoruz...  Bu açıdan anne ve babanın birlikte yer aldığı en eski Noel Tasviri diyebiliriz. Resim, tanınmış Hristiyan ikonogarilerindeki sembolleri andırıyor  ama bu doğum Hz. İsa'dan yaklaşık 3.000 yıl önce gerçekleşiyor." dedi.

Resimdeki adamın duruşu çok yaygın Hz. İsa tasvirlerindeki duruşa büyük benzerlik gösteriyor. Brezilya'daki ünlü dev Hz. İsa heykelinde de aynı duruşu görmek mümkün. 

Morelli, mağara resmini 2005 yılında keşfettiklerini ama resimdeki şaşırtıcı imgelem yüzünden açıklamayı bu sene yapabildiklerini söyledi ve "Bu resim güçlü Hıristiyan sembollerden birinin ikonografisi hakkında yeni sorular ortaya attığı için daha dikkatli olmalıydık. Bu çizimi Hıristiyanlık öncesine başka hiç bir yerde göremiyoruz. Erken Hıristiyanlık dönemi öncesinde buna benzer resim bulamadık" açıklamasında bulundu.

www.arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar