Hisardere nekropolünde 1700 yıllık lahit bulundu

Hisardere nekropolünde 1700 yıllık lahit bulundu

Bursa'nın İznik ilçesindeki Hisardere nekropolü arkeoloji kazılarında M.S. 3. yüzyıla tarihlenen Roma dönemine ait sandık tipi lahit bulundu.Mozaikle kaplı lahdin içerisinden 2300 yıllık mumyalanmış kadın ve erkek cesedi çıktı.

İznik Müze Müdürü Haydar Kalsen, AA muhabirine, Hisardere nekropolünde İznik Müze Müdürlüğünün başkanlığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç'in bilimsel danışmanlığındaki heyet tarafından 17 Ekim'de kazı çalışması başlatıldığını söyledi.

Burada mozaiklere rastlandığını, söz konusu mozaiklerin Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ve Bursa Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı uzmanlarının çalışmasıyla kaldırıldığını anlatan Kalsen, daha sonra lahitle ilgili çalışmalara geçildiğini belirtti.

Kalsen, "Burada Roma dönemine ait bir lahit bulundu. M.S. 3. yüzyıl sandık tipi bir lahit. Bu lahitin kapağı uzman ekip tarafından açıldı. İçinden iki iskelet çıktı. Bunlar olduğu gibi içinde duruyor, mumyalanarak korunmuş, bunları aynen müzeye taşıyacağız. İnceleme ve bilimsel çalışmalar yapılacak." diye konuştu.


Lahitten 2300 yıllık kadın ve erkek cesedi çıktı

Kültür Bakanlığı takibinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Bursa İl Kültür Müdürlüğü ve İznik Müze Müdürlüğü tarafından devam eden arkeolojik kazılar kapsamında bugün öğle saatlerinde Doç.Dr.Aygün Ekin Meriç ‘in bilimsel danışmanlığında arkeologlar tarafından lahdin kapağı açıldı.

Diğer lahitlere benzemeyen, sadece üst kapağı bir lahit boyutlarında olan mozaik figürlü lahdin içerisinden biri erkek diğeri bayan mumyalanmış halde iki iskelet bulundu.

4 lahit mezarın bulunduğu Hisardere köyü yolu Bayırdibi mevkiinde 10 dönüm zeytinlik Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmıştı. Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 16 Kasım 1992 tarih ve 2811 sayılı kararıyla "Bayırdibi Mevki Buluntu Alanı 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı" olarak tescil edilmişti. Elde edilen bulgular ve bilimsel çalışmalar tamamladıktan sonra yapılabilecektir bulunan mumya cesetler hakkında net bilgi verileceği belirtildi.

AA - İHA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar