Hierapolis

Hierapolis neresidir?

1. Hierapolis: Kuzey Suriye’de, Halep’in yaklaşık 80 km. kuzeydoğusunda yer alan antik kent.

Bugün bir bölümü üzerinde Münbic kenti yer alır. Plinius(yaşlı)’a göre kentin yerel adı Mabog idi. Tarihi kaynaklarda adı ilk kez Seleukoslar zamanında geçer. Bu dönemde kent Antiokheia ile Seleukeia arasında yer alan en önemli duraktı. Burada bereket tanrısı Atargatis’e adanmış bir tapınma merkezi olduğu için Yunanlılar kente Hierapolis (Kutsal kent) adını verdiler. Atargatis kültüne ait ayrıntılar Lukianos’un De Dea Syriaa dlı eseri aracılığıyla günümüze ulaşmıştır. M. Licinius Crassus MÖ 53’te ölümü ile sonuçlanacak Part seferi sırasında kentteki bu tapınağı yağmalamıştır.

 

2. Hierapolis: Pamukkale.

Güneybatı Anadolu’da, Denizli’nin yaklaşık 18 km. kuzeyinde yer alan antik kent. Eski bir Frig kutsal alanı üzerine Hellenis­tik Dönemde Seleukos kolonisi olarak kurulmuştur. MÖ 190’da Pergamon kralı Eumenes II’in eline geçti ve Pergamon’un efsanevi kurucusu Telephos’un karısı Hiera’nın adından türetilen Hierapolis ismini aldı. Bu ismin an­lamı “kutsal kent”tir. Strabon zamanında bile sıcak su kaynakları ve Ploutonion denen doğal mağarasıyla ünlü olan kentte tanrıça Kybele’ye hizmet eden Frig rahipleri bulunuyordu. MS 17 ve MS 60 yılında ge­çirdiği iki büyük depremde büyük zarar gördü. İmparator Nero döneminde ızgara planına göre yeniden inşa edildi. İmar faaliyetleri imparator Domitianus döneminde de sürdü. MS 2. ve 3. yüzyıllarda en parlak zamanını yaşadı. Bu dönemde Flavios Philostratus Hierapolis’i Küçük Asya’nın en mutlu gelişmiş kentlerinden biri olarak nitelendirir. Roma imparatorları Hadrianus, Caracalla ve Valens tarafından ziyaret edilen kentte hatırı sayılır bir Yahudi nüfusu yaşamaktaydı. Septimus Severus’un oğulları Caracalla ve Geta’yı eğitmesi için görevlendirdiği sofist filozof Antipatros bu kentin en tanınmış vatandaşıdır. Kentin en gelişmiş üretim kolu tekstildir. Burada üretilen ye sı­cak su kaynakları yardımıyla boyanan kumaşlar İtalya’ya kadar ihraç pazarı bulmuştur. MS 7. yüzyıldaki deprem sonucu köy ölçeğine düşmüş, MS 14. yüzyıldaki başka bir depremden sonra ise tamamen terk edilmiştir. İlk Hiera­polis kazıları 1890’da başlamış, 1988’de ise kent UNESCO Dünya Kültür Mi­rası listesine alınmıştır.

 

3. Hierapolis Kastabala: Anadolu’nun güneyinde, Osmaniye’nin 24 km. kuzey­doğusunda yer alan antik kent.

Adı ilk kez Issos Savaşı sırasında geçer. MÖ 1. yüz­yılda Kilikia’nın iç bölgelerini kontrol eden yerel bir prensliğin merkeziydi.
Augustus’un ölümünden önce imparatorluk topraklarına katıldı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar