Hatay’da 3 boyutlu mozaik bulundu

Hatay’da 3 boyutlu mozaik bulundu

Hatay’da bulunan 1800 yıllık mozaiklerdeki esin perisi imgelerine ait giysilerin günümüz giyim modasına yakınlığı şaşırttı.

SANATÇININ İMZASI VAR

 Hatay’daki teleferik çalışmalarında ortaya çıkan ve üzerinde “Neşeli ol, hayatını yaşa” yazdığı iddia edilen 1700 yıllık mozaik uzun süre tartışılmıştı. İskelet mozaiğiyle ilgili tartışmalar sürerken, Hatay'da yaklaşık 2 bin yıl önceye ait yeni mozaikler ortaya çıktı. Üstelik de bu mozaikler 3 boyutlu ve bazılarının üzerinde yapan sanatçının imzası görülüyor. Örneğin 1800 yıllık bir mozaikte mitolojide destanın ve şiirin esin perisi olan Kalliope ve Hesiodos canlandırılmış. Mozaiğe işlenen Esin perisinin kıyafetlerinin günümüz modasına yakınlığı da oldukça şaşırtıcı…

Arkeolog Can Okkalı, bulunan mozaiklerin özelliklerini şöyle anlatıyor:

“Mozaikler ortalama iki bin senelik. En erken mozaiğimiz milattan sonra ikinci yüzyıl. 17 bin metrekarelik alanda mimari olarak sergilenecek eserler bakımından beş farklı dönemi görüyoruz. MÖ 2. yüzyıldan başlıyor, İslami devre kadar devam eden çeşitli izler var ama çıkan bütün buluntular, 30 bin parça ele alındığında, 13 farklı medeniyete ait. MÖ 2. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar geldiğini görüyoruz. Buradaki en erken döneme ait yapımızın, MÖ 2. yüzyıl Helenistik döneme ait bir liman yapısı olduğu düşünülüyor. Asi Nehri ve iç kısımlar arasında taşımacılığın sağlandığı bir dere üzerinde liman olduğu düşünülü- yor. Tabii bunun diğer kısımlarında arkeolojik eserler olduğu için daha fazla genişletemedik. Bizim alanımızın ortasından bir dere yatağı geçmiş. O yatak olmasa biz bu inşaatı yapamazdık. Daha doğrusu dere yatağı eski yerine geri dönmüş. Yaklaşık 2000 metrekare mozaiğimiz var. Adet olarak dersek 8-10 arasında. Her bölgede değişik ebatlarda mozaiklerimiz var ve farklı dönemlere ait.”

“TAŞLAR ELLE KESİLMİŞ”

“Mozaikler, hem bu bölgeden hem de başka bölgelerden gelen değişik renkli taşlarla yapılmış. Bunların hiçbirinde boya kullanılmamış, hepsi elle kesilen taşlar. Zaten ya taş ya pişmiş toprak ya da cam kullanmışlar. Camı daha çok duvarda kullanmışlar, taşlar zeminde. Hepsi elle tek tek yapılmış. Roma dönemine ait bir villanın taban mozaiği de bulundu. Biz buna ‘Kuşlu Mozaik' diyoruz. üzerinde ‘Büyük ruh' yazıyor. Geç Roma – Bizans geçiş dönemi figürü. Çok küçük taşlarla, birkaç milimlik teseralarla yapılmış. Koridor üzerinde bir mozaik bulduk. Kuş haricinde birçok farklı hayvan var. Yaban domuzu, aslanlar var, geyik var, yaban keçileri, tavşanlar var. Bunlar çıkarılıp belgelendikten sonra üzerleri koruma amaçlı kapatıldı. Çeşitli koruma katmanlarıyla kapatıldı inşaat nedeniyle. İnşaat bitince bunlar çıkarılarak restore edilecek”

‘160 TANE RENK VAR'

Mozikte, Antik Yunan mitolojisinin esin kaynaklarının yer aldığını belirten Okkalı :

“Mozaiklerde 160 tane renk var. İlk aşamada yapılan araştırmalarda Japon bir araştırmacı böyle belirledi. Ben bu kalitede bir eser görmedim. Düşünün ikinci yüzyılda üç boyutlu resim mozaik yapmışlar. Etrafında zengin bir hayvan sahnesi var. Mozaiğimiz burada bitmiyor. Bunlar esin perileri. Antik Yunan müzik, tiyatro, şiir, mitolojisinin esin kaynakları. Bir başka mozaikte destanın, epik şiirin, mitolojinin ilham perisi ve karşısında antik dönem yazarı figürü var. Mitolojileri günümüze ulaştıran eserlerin yazarı bu. Dünyada bu şekilde anlatılan ilk sahne. Hesiodos'un Kalliope'den esin aldığı sahne bu. Hikâyeye göre Hesiodos dağda çobanlık yapan bir kişi, keçilerini otlatırken dağda esin perisi Kalliope ile karşılaşıyor ve o anda şiir yazma yeteneğini alıyor ve bu sahnede o anlatılıyor. Dünyada bir benzeri yok bunun şimdiye kadar çıkanlar arasında. Mozaiklerde gölgelendirmeler ve 3 boyut var” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Habertürk

Muhabir: Esra Boğazlayan
 


Benzer Haberler & Reklamlar