Hatay Valiliği, eski Antakya bölgesi olarak bilinen ve tescilli kültür varlıklarının yoğunlukla bulunduğu bölgeye ilişkin "mahallelerin taşınacağı" ve "tescilli kültür varlıklarına enkaz kaldırma çalışmaları sırasında zarar verildiği"ne dair ilişkin…
Hatay'ın Samandağ ilçesinde, Roma Dönemi'nde sel sularını önlemek için yaptırılan Titus Tüneli ve bitişiğindeki Beşikli Mağara'yı kapsayan doğa yürüyüş yolunda çeşitli yöresel ürünler satan esnaf, yerli ve yabancı turistlerin yolunu gözlüyor.…
Tarihi Mahremiye Camisi'nin 6 Şubat'taki depremlerde yıkılma anı güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde minberin giriş kapısının an be an nasıl sallanarak çöktüğü görülüyor.
6 Şubat depreminde büyük yıkıma uğrayan Hatay’ın tarihi sokaklarında depremden sonra eski tarihli faturalar kesilerek restorasyon yapılmış gibi gösterildiği öne süren, Avukat Serhat Küçükler, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.…
Sanat tarihçileri, şimdiye kadar 21 kitabe, 13 ikona (dini içerikli resim), 185 dini kitap, 18 litürjik malzeme, yedişer el yazması mukaddes kitap ve süslemeli mimari parça, 6 seramik, ikişer kandil ve kapı tokmağı ile Osmanlı arması, haç, sikke ve…
Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde moloz yığınına dönüşen Hatay'ın merkez Antakya ilçesindeki tarihi İhsaniye Camisi'nde kurtarma çalışması başlattı.
Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı ekipleri, depremlerde yıkılan Hatay'daki Antakya Rum Ortodoks Kilisesi enkazından 11 ikona, aralarında el yazmasının da olduğu çok sayıda İncil ve tarihi yapıya ait bazı litürjik malzemeler çıkardılar. Tarihi eserler,…
Deprem bölgesinde henüz 2020 yılında restorasyonu biten tarihi binaların bile çökmüş olmasına dikkat çeken Dr. Anıl Özdemir, restorasyonunda zemin etüdünün de önemli olduğunu hatırlatarak, Tarihi yapıların restorasyonla güçlendirebilmesi için…
Ankara Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, Antakya'daki saklı antik şehir için arkeoloji kazı çağrısı yaptı. Habib-i Neccar Camisi'nin ön tarafını ve Asi Nehri'nin sağ ve sol tarafını da kapsayan 6 dönümlük…
Hatay Arkeoloji Müzesi'nde basın toplantısı düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, depremde hasar gören Hatay'daki kültür varlıkları konusunda ilk etapta kamuya ait olanların restorasyon çalışmalarına başlanacağını, kamuya ait olmayan…
TÜBİTAK'ın 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı çerçevesinde; Hatay İlindeki Kültür Varlığı Yapıların 6 Şubat 2023 Depremi Sonrasındaki Yapısal Durumlarının Tespiti başlıklı proje hazırlayan İstanbul Üniversitesi Mimarlık…
6 Şubat'taki depremlerde kısmen yıkılan Hatay'ın Arsuz ilçesindeki tarihi Mar Yuhanna Rum Ortodoks Kilisesi, projelendirilip aslına uygun şekilde yeniden inşa edilecek.
Hatay'ın Samandağ ilçesinde yer alan Osmanlı dönemine ait Batıayaz Köprüsü, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler nedeniyle hasar gördü.
"Bunlar ilk defa yıkılmıyorlar. Yani biz bunların daha önce de yakıldığını, yıkıldığını gördük" diyen arkeolog ve araştırmacı yazar İpek Kobaner, ""Fakat antik dönemden bu yana insanların bir alışkanlığı var. Yıkılan binalardan malzeme toplayıp yeni…
Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki Antakya Haçlı Prensliği'nin önemli kalelerinden Darb-ı Sak ve kale içinde yer alan ünlü İslam mutasavvıfı Bayezid-i Bistami'nin türbesi ağır hasar gördü.
Hatay'ın Samandağ ilçesinde, 1800'lü yıllarda yapılan İngiliz Protestan Mektebi'nde de hasar oluştu.
Tarihi Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesi'nin kubbe ve duvarlarının bazı bölümleri yıkıldı, duvarlarda derin çatlaklar oluştu, ortada bulunan kilit taşı düştüğü için üst kısmı tamamen zarar gördü, taşıyıcı kolonları düştüğünden dolayı restorasyon…