'Hasta Adam' Ayasofya'da 26 yıldır bitmeyen restorasyonun nedenleri

'Hasta Adam' Ayasofya'da 26 yıldır bitmeyen restorasyonun nedenleri

Ayasofya Müzesinde 1993 yılından beri süren restorasyonların neden bitmediği sorusunu Anka İstanbul Restorasyon'dan Uluç Erten 4 neden sayarak yanıtladı.

Ayasofya üzerine kaleme alınmış en önemli bilimsel yayınlardan birine imza atan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi öğretim üyesi, Yüksek Mimar ve Mimarlık Tarihi araştırmacısı Doç. Dr. Hasan Fırat Diker aynı zamanda Ayasofya'daki restorasyonlarda fiilen görev yapmıştı.

Doç. Dr. Hasan Fırat Diker: Ayasofya artık bir hasta adamdır

Ayasofya ve Onarımları konulu eseri üzerine yaptığımız söyleşide, Doç. Dr. Hasan Fırat Diker, "Ayasofya'yı artık yeniden sağlığına kavuşma ihtimali kalmayan Hasta Adam olarak görmek gerekiyor. Onu yapılacak müdahaleler artık 'daha uzun nasıl yaşatırız, nasıl ayakta tutarız' yönünde olmalıdır.  Geçmişteki restorasyon ve koruma çalışmaları gösteriyor ki onun ömrünü uzatmak için mevcut yapıya ilave gerektirecek her proje, öngörülemeyen ve çok daha büyük problemler doğurmaktadır. Bu yüzden Ayasofya'da artık gerektiğinde, gereken yer onarılmalı ama mevcut yapı olduğu gibi bırakılmaldır" diyordu...

Bu açıklamaya göre Ayasofya'da yıpranan ve bozulan yerlerin onarımına yönelik restorasyonların sürekli gündemde olması normal ve küçük çaplı restorasyonları artık vakayı adiye olarak görmek gerekiyor. Olaya bu açıdan bakıldığında Ayasofya'da aralıklarla binlerce yıldır süren restorasyonların bitmemesi için de dua etmek gerekiyor gibi.

Öte yandan Ayasofya'da yaklaşık 26 yıldır   geniş kapsamlı ve ziyaretçilerin içeride rahatça dolaşmasını engelleyecek restorasyonların da ardı arkası gelmedi.  1993 yılından beri bitmeyen geniş kapsamlı restorasyonlar aslında, birbiriyle ilintili, biri bitmeden diğeri başlayan farklı restorasyon çalışmasının bileşimden kaynaklanıyor...

Ancak ziyaretçiler açısından Ayasofya'dan bir türlü kalkmayan iskelelerin artık kabak tadı verdiği de tartışılmaz.

Soruldu: Ayasofya'nın Restorasyonun neden bitmiyor?

Sosyal medyanın tarih ve sanat alanında popüler hesapları arasında yer alan Tarih ve Sanat (@tarih_sanat) 4 yıldır Ayasoya'da faaliyet gösteren Anka İstanbul Restorasyon firmasından Restoratör Uluç Erten'e Ayasofya'daki restorasyonun neden bu kadar uzun sürdüğünü sordu..

İşte Uluç Erten'in cevabı:

1-) Ayasofya gibi çok önemli bir yapının restorasyon kararlarının akademisyenler ve uzmanlardan oluşan geniş bir bilim kurulu tarafından büyük titizlikle yapılıyor olması.

2-) Restorasyon kararının devletin yetkili mercilerinden uzun bir onay sürecinin bulunması.

3-) Onay ardından başlayan restorasyon işinin oldukça titiz bir şekilde yapılması. Mesela, bu devasa yapıdaki milimetrelik mozaiklere bile oldukça hassas bir biçimde saatlerce işlemler yapılmaktadır.

4-) Ülkenin ekonomik durumuna göre değişen bütçelerin çalışmalara yaptığı etkiler.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar