Gündoğumu Kızı'nın 11 bin 500 yıllık kemikleri incelendi

Gündoğumu Kızı'nın 11 bin 500 yıllık kemikleri incelendi

Asya'dan Amerika'ya göçen ilk kolonilerden birine mesup kız çocuğunun binlerce yıl buzlar altında kalmış mezarındaki kemiklerinden DNA örnekleri alındı ve incelendi.

11 bin 500 yıl önce yaklaşık 2.5 aylıkken ölen bir kız çocuğunun DNA'sını inceleyen bilim adamları, genetik analiz sonucunda DNA'nın Amerika Kıtası'nin en eski yerlilerine ait olduğunu iddia ettiler.

ABD'nin Alaska eyaletindeki arkeolojik kazılarda elde edilen DNA örneğine göre ve alanda bulunan arkeolojik kalıntılara göre; yaklaşık 15 bin yıl önce Asya'dan Amerika'ya göç eden insanların ilk kolonileri oluşturduğu tezi bir anlamda kanıtlanmış oldu. 

Bu teze göre; 20 bin yıl önce Sibirya'dan Amerika kıtasında ilk göçenler, son buzul çağının yaşandığı yıllarda, deniz seviyesi daha düşükken kıtalar arasında varlığını sürdüren kara köprüsü kullanmışlardı. 10-12 bin yıl öncesine kadar varlığını koruyan Kuzey Amerika'yı Asya'ya bağlayan Beringia geçidi, insanların Amerika kıtasına ulaşmalarını sağladığı için Bilim insanları, keşfedilen avcı-toplayıcı kültürü "Antik Bernigialılar" olarak adlandırdı.

Bu tezi doğuran süreç; 2006 yılında buzullar arasında keşfedilen tarih öncesi bir yerleşim alanının keşfedilmesiyle başladı. Alaska'nın Tanana Nehri Vadisi'ndeki (Tanana River Valley ) Doğan Güneş Nehri (Upward Sun River) kenarında keşfedilen tarih öncesiyerleşim alanında sadece helikopterle ulaşılabiliyordu.

Alaska'nın Tanana Nehri Vadisindeki boreal orman kuşağında,  Fairbanks şehrinin yaklaşık 80 kilometre güneydoğusundaki arkeolojik alanda yapılan arkeoloji kazılarında önce, tavşan, sincap ve kuş türündeki hayvanları avladıkları tahmn edilen avcı-toplayıcı kültüre ait alet kalıntıları bulundu.

BOREAL ORMAN NEDİR?

2013 yılında ise Antik Bernigialılar avcı-toplayıcı kültürüne ait gruptan bir bebeğin kalıntıları bulundu. Yaklaşık altı haftalık bebeğin iskeleti, yerli halk tarafından "Gündoğumunun kızı / Gündoğumu Kızı" (Xach'itee'aanenh t'eede gey) olarak adlandırdı. Arkelolog ve antropologların kayıtlarına ise onun adı USR1 olarak geçti.

6 numaralı alanda bulunan antik DNA sonuçlarının desteklediğine inanılan teze göre; Amerika Kıtasının ilk insanlarının geliş senaryosu böyle şemalanıyor. 25,000 yıl önce Kuzey Amerika kıtasına geçiş 2 numaralı Beringians kara geçidi sayesinde oldu. Daha önce üç gruba ait (üç ve dört) arkeolojik bulgular elde edilmişti. Kız öocuğu ise daha önce bilinmeyen ve Antik Beringialılar (Antik Beringians) olarak adlandırılan (5 numaralı alan) başka bir gruba aitti.

Kız çocuğunun binlerce yıl buzlar altında kalmış mezarındaki kemiklerinden DNA örnekleri alındı.  

6 haftalık kız bebeğin iskeletinin 11 bin 500 yıl önce öldüğü tespit edildi. Tespitler bu kadarla sınırşı değildi. DNA analizlerinin ilk Amerikalıların DNA'larına ışık tutacak sonuçları da vardı. Bilimsel bulgulara göre National Geography'de yayınlanan Amerikalıların köken ağacı şöyle şekilleniyor:

Keşfin ayrıntıları Nature dergisinde yayımlandı.

İskelet üzerinde yapılan genetik inceleme ve diğer veriler, küçük kızın, Antik Bernigialılar olarak adlandırılan ve daha önce bilinmeyen bir eski çağ grubuna ait olduğunu gösteriyor.

Bilim adamlarına göre, kız bebeğin DNA'sı, 20 bin yıl önce Sibirya'dan bölgeye göç hareketi olduğu görüşünü desteklediğini açıkladı.

Bering Boğazı'nda o dönemde deniz suyu seviyesindeki düşüşün toprağın kuraklaşmasına yol açmış olabileceği düşünülüyor.

Kopenhag ve Cambridge üniversitelerinde görev yapan Profesör Eske Willerslev ve meslektaşları, Alaska'daki bu ilk yerleşimcilerin bugünkü yerli Amerikalıların ataları olabileceğini bildirdi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar