Göbeklitepe'de 'beton' skandalı iddiası tuhaf şekilde reddedildi

Göbeklitepe'de 'beton' skandalı iddiası tuhaf şekilde reddedildi

Göbeklitepe'deki tarihi tapınakların ziyaretçilerce daha rahat gezilmesi için beton döküldüğü iddiası, resmi makamlarca kesin dille yalanlanıyor ama açıklamalar beton olmasa da başka tür bir harç döküldüğünü ve bu iş için iş makineleri kullanıldığını ortaya çıkartıyor.

Alman arkeolog Klaus Schmidt’in eşi arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt'in Şanlıurfa’daki Arkeoloji şaheseri Göbeklitepe’ye yol yapımı ile ilgili iddiaları Bakanlık ve Müze yetkilileri tarafından yalanlandı. 

Ancak 2'si resmi kanaldan yapılan 4 ayrı açıklamanın tuhaf şekilde birbiri ile çelişmesi dikkat çekiyor. Öte yandan alanda düzenleme çalışması yapıldığı ve bu düzenleme için de iş makineleri kullanıldığı anlaşılıyor.
İşin daha da ilginci yapılan çalışmanın detaylarının resmi kanallardan değil de resmi olmayan bir kanaldan açıklanması. Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberler Odası, "Yollar ve parkurlar yapılırken taşların altına, alanın zarar görmemesi için jeotekstil denen, halk arasında 'keçe' olarak bilinen malzeme seriliyor, üzerine mıcır, etrafına da bordür taşlar ve harç yapılıyor. Bu çalışmalar yürütülürken arkeolog ve sanat tarihçi uzmanlar gözetiminde yürütülüyor. Ayrıca yürütülen bütün çalışmalar Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayından geçen proje kapsamında yapılıyor."Çalışmalarda kullanılan iş makinelerinin en küçük sınıfından seçildiğini, paletlerinin alana zarar vermeyecek şekilde tasarlandı" açıklaması ile hem beton yerine başka tür bir harç kulllanıldığını hem de işmakinelerinin tarihi eserlerin etrafında dolaştığını resmi olmayan kanaldan doğruluyor.

İşte yorumsuz olarak yapılan tüm açıklamalar:

SKANDALLA SUÇLANAN FİRMA YETKİLERİNİN AÇIKLAMASI KARAR.COM GAZETESİNDEN

firma yetkilileri ise yüzeydeki alana, metrelerce uzunlukta, keçeye benzer halı serdiklerini bildirdi. Yetkililer, alanda daha önce bulunan ve yıprandığı gözlenen tahtaların yerine yeni tahta konulacağını, çimento döküldüğü iddia edilen yerlerin ise halının üzerine dökülen yerler olduğunu ileri sürdü.

ŞANLIURFA MÜZESİ YETKİLERİNİN AÇIKLAMASI HABERTÜRK'TEN

Şanlıurfa Müzesi yetkilileri ise Gazete Habertürk'ten Sinan Bilgenoğlu'na, müdahalelerin Koruma Kurulu kararlarıyla yapıldığını söyledi. Yetkililer, “İş makinelerinin SİT alanına girmesi söz konusu değil. Var olan eski yolun üzerine muşamba benzeri bir örtü, üzerine kum ve onun da üzerine kilit parke taşı döşeniyor. Beton dökülmüyor. Eski yolun güzergâhı değişmedi. Sadece kullanılmayacak olan ahşap yol söküldü” dedi.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞININ AÇIKLAMASI AA'DAN

Kültür ve Turizm Bakanlığından, Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de yürütülen tüm çalışmaların Bakanlık gözetimi altında gerçekleştirildiği belirtilerek, "Sosyal medya paylaşımlarında ve bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde iddia edildiği gibi, alandaki tarihi yapılara zarar verilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. İddialar mesnetsiz ve bilimsellikten uzaktır." bilgisi aktarıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bir süredir özellikle sosyal medyada yer alan "Göbeklitepe Ören Yeri Yol Islahı ve Yaya Yolu Güzergahı Revizyonu" ile ilgili asılsız, maksatlı paylaşım ve haberlere ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesi gereği doğduğu ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Göbeklitepe'de gerçekleştirilen tüm çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı gözetimi altında yapılmaktadır. Sosyal medya paylaşımlarında ve bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde iddia edildiği gibi, alandaki tarihi yapılara zarar verilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. İddialar mesnetsiz ve bilimsellikten uzaktır.

Bakanlığımız, en kısa sürede uzmanlar ve gazetecilerden oluşan bir heyetle Göbeklitepe'deki çalışmaları yerinde inceleyerek, söz konusu iddiaların asılsız olduğunu kamuoyunun bilgisine sunacaktır."

TURİST REHBERLER ODASI'NIN AÇIKLAMASI AA'DAN

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban, Göbeklitepe'de tarihi alanlara zarar verildiği iddiası ile ilgili, "Yollar ve parkurlar yapılırken taşların altına, alanın zarar görmemesi için jeotekstil denen, halk arasında 'keçe' olarak bilinen malzeme seriliyor, üzerine mıcır, etrafına da bordür taşlar ve harç yapılıyor." dedi.

Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göbeklitepe'nin dünya kültür mirasları arasındaki en önemli eserlerden biri olduğunu söyledi.

Göbeklitepe'nin yapılan çatı çalışmaları nedeniyle uzun süredir ziyarete kapalı olduğunu, kısa süre önce ziyarete açıldığını belirten Çoban, "Göbeklitepe'nin resmi açılışı henüz gerçekleşmedi ancak kente gelen misafirlerimiz bölgeyi gezebiliyorlar. Şu anda da Göbeklitepe'ye yoğun bir ilgi var." diye konuştu.

Bölgede yürütülen çalışmaların, ziyaretçilerin anıtları daha rahat gezmesine yönelik yürütüldüğünü vurgulayan Çoban, şöyle konuştu:

"Burada bir emek var, bu emek gözardı edilmemeli. Özellikle Göbeklitepe bulunduktan sonra üzerine üst çatı yapılması ve gelen misafirlerin alana rahat ulaşabilmesi noktasında yürüyüş yolları ve parkurlar yapılıyor. Yollar ve parkurlar yapılırken taşların altına, alanın zarar görmemesi için jeotekstil denen, halk arasında 'keçe' olarak bilinen malzeme seriliyor, üzerine mıcır, etrafına da bordür taşlar ve harç yapılıyor. Bu çalışmalar yürütülürken arkeolog ve sanat tarihçi uzmanlar gözetiminde yürütülüyor. Ayrıca yürütülen bütün çalışmalar Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayından geçen proje kapsamında yapılıyor."

Çalışmalarda kullanılan iş makinelerinin en küçük sınıfından seçildiğini, paletlerinin alana zarar vermeyecek şekilde tasarlandığını dile getiren Çoban, insanların Göbeklitepe ile ilgili hassasiyetlerini anladıklarını ve takdirle karşıladıklarını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada da Göbeklitepe'de gerçekleştirilen tüm çalışmaların bakanlığın gözetimi altında yapıldığını sosyal medya paylaşımlarında ve bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde iddia edildiği gibi alandaki tarihi yapılara zarar verilmesi gibi bir durumun, kesinlikle söz konusu olmadığı vurgulanmıştı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar